ÇED yönetmeliğinin yasal dayanağı nedir?

İçindekiler:

  1. ÇED yönetmeliğinin yasal dayanağı nedir?
  2. ÇED Yönetmeliği nedir?
  3. ÇED yönetmeliğinin amacı nedir?
  4. ÇED in amacı nedir?
  5. Çevresel Etki Değerlendirmesi kim yapar?
  6. ÇED başvurusu nasıl yapılır?
  7. ÇED yazısı nasıl alınır?
  8. ÇED olumlu kararı verilen projelerde yatırıma başlama süresi kaç yıldır?
  9. Çevresel Etki Değerlendirmesi Nedir?
  10. ÇED raporu kim hazırlar?
  11. ÇED belgesini kim verir?
  12. ÇED raporu ne kadar sürede alınır?

ÇED yönetmeliğinin yasal dayanağı nedir?

Bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de Anayasa, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde ÇED'in yasal dayanağı vardır ve bu dayanaktaki her bir unsurun kabul veya onay tarihi aynı zamanda ÇED'in Türkiye'deki gelişme süreci konusundaki göstergelerdir. ➢ ÇED Yönetmeliği ilk olarak, 07.02.1993 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

ÇED Yönetmeliği nedir?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek ...

ÇED yönetmeliğinin amacı nedir?

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde uyulacak idari ve teknik usul ve esasları düzenlemektir.

ÇED in amacı nedir?

ÇED' in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiy eletkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate ...

Çevresel Etki Değerlendirmesi kim yapar?

(2) Bakanlık on beş (15) iş günü içinde inceleme ve değerlendirmelerini tamamlar. Proje hakkında "ÇED Gereklidir" veya "ÇED Gerekli Değildir" kararını beş (5) iş günü içinde verir, kararı Valiliğe, proje sahibine ve Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlara bildirir.

ÇED başvurusu nasıl yapılır?

Çed Raporu Nerden Alınır ? Çed Yönetmeliği'nin EK1 listesinde yer alan projelerle ilgili hazırlanan çed raporları direk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunularak Çed Olum Kararı Ankara'dan alınır.

ÇED yazısı nasıl alınır?

çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yetkili bir kuruluşla anlaştıktan sonra , firmanın resmi evraklarıyla beraber , çed raporu proje özeti hazırlanır ve çevre ve şehircilik bakanlığına başvurusu gerçekleştirilir. Başvuru neticesinde en kısa sürede denetime gelinmesi sağlanır.

ÇED olumlu kararı verilen projelerde yatırıma başlama süresi kaç yıldır?

Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı Gerekli izinler alınarak yatırıma başlanmasında sakınca yoktur. "ÇED Olumlu" kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir bir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Olumlu" kararı geçersiz sayılır.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Nedir?

Yapılması düşünülen tüm projelerde çevreye karşı olma ihtimali bulunan zararların hesap edilmesi, alınacak önlemlerin tespiti veya asgari düzeye indirilmesi çalışmalarının tamamına çevresel etki değerlendirilmesi adı verilmektedir. Bu değerlendirmeleri içeren rapor da ÇED raporu olarak adlandırılır.

ÇED raporu kim hazırlar?

Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. ÇED Raporunun Özel Formata uygunluğu ve belirlenen çalışma grubunda yer alması gereken meslek uzmanlarınca hazırlanıp hazırlanmadığı hakkındaki inceleme Bakanlık tarafından beş iş günü içinde sonuçlandırılır.

ÇED belgesini kim verir?

Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. ÇED Raporunun Özel Formata uygunluğu ve belirlenen çalışma grubunda yer alması gereken meslek uzmanlarınca hazırlanıp hazırlanmadığı hakkındaki inceleme Bakanlık tarafından beş iş günü içinde sonuçlandırılır.

ÇED raporu ne kadar sürede alınır?

Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. ÇED Raporunun Özel Formata uygunluğu Bakanlık tarafından beş iş günü içinde sonuçlandırılır.