HPV tip 16 nedir nasıl bulaşır?

İçindekiler:

  1. HPV tip 16 nedir nasıl bulaşır?
  2. HPV tip 16 ne demek?
  3. HPV tip 16 negatif ne demek?
  4. Papillom hastalığı nedir?

HPV tip 16 nedir nasıl bulaşır?

HPV'nin temel bulaş yolu cinsel ilişkidir. Ciltten cilde temas ile yayıldığından tam bir ilişkinin olma şartı da yoktur. Vajinal, anal ve oral seks ile yaygın olarak bulaşabilmektedir. HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilmektedir. Bebekte nadir olarak hastalık yapar.

HPV tip 16 ne demek?

Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan HPV'in yüzden fazla tipi vardır. Özellikle 16 ve 18 tipleri rahim ağzı kanserine neden olurken, tip 6 ve 11 ise genital organlarda siğillere neden olur.

HPV tip 16 negatif ne demek?

HPV negatif smear negatif demek; bu kişide rahim ağzı kanseri gelişme olasılığı çok çok düşüktür, 5 yılda bir tarama yapılması yeterlidir, daha sık taramaya gerek yoktur' anlamına gelir. Hayat boyu takipleri negatif olan kadınlar rahim ağzı kanseri açısından güvendedir.

Papillom hastalığı nedir?

Genellikle genital bölgede sık nüks eden siğil oluşumu ve kadınlarda rahim ağzında kansere neden olduğu bilinen bir virüstür. Cinsel yolla bulaşır. Bu virüsün 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Tip 6,11,16 ve 18 olarak adlandırılanları üst solunum yolunu da etkileyebilir.