Kemik iliği hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Kemik iliği hastalığı nedir?
  2. Kemik iliği testi niçin yapılır?
  3. MDS hastalığı belirtileri nelerdir?
  4. Kemik iliği kanseri nasil olur?
  5. Kemik iliği testi nasıl yapılır?
  6. Vücutta fazla kan üretimi neden olur?
  7. Kemik iliği sonuçları ne zaman çıkar?
  8. Kemik iliği biyopsisi acı verir mi?

Kemik iliği hastalığı nedir?

Kemik iliği kanseri, kemik iliğinin kan hücresi oluşturulan kök hücrelerinde gelişen kanser türüdür. Kemik iliği, büyük kemiklerin ortasında bulunan, kan hücrelerini üretip dolaşıma salmakla görevli süngerimsi dokudur. Kemik iliği kanserinde kök hücrelerde kontrolsüz çoğalma veya gelişimsel sorunlar vardır.

Kemik iliği testi niçin yapılır?

Kemik iliğinde bulunan kan hücrelerinin tipi, miktarı ve olgunlaşma düzeylerini, kemik iliğinin bağsı yapısını değerlendirmek ve bazen daha spesifik testler için kemik iliği numunesi toplamak için bu test yapılır.

MDS hastalığı belirtileri nelerdir?

Myelodisplastik Sendrom (MDS) belirtileri nelerdir?
  • Halsizlik.
  • Yorgunluk.
  • Solukluk.
  • Yol yürümek ya da merdiven çıkmakla oluşan nefes darlığı

Kemik iliği kanseri nasil olur?

Kemik iliği kanseri, ilik içerisinde yer alan hücrelerin anormal bir şekilde bölünmesi, dolayısıyla da sayılarını artırmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Lösemi ve lenfoma da kemik iliğindeki hücrelerin artışıyla meydana gelen kanserler olmakla beraber, en sık görülen kemik iliği kanseri multipl miyelomdur.

Kemik iliği testi nasıl yapılır?

Yapışacak alan önce steril edilir. Daha sonra uyuşturulur ve bir şırınga ile sıvı kemik iliği alınır. Alınan örnek boyanarak , mikroskopta hekim tarafından incelenir. Gerekirse özel tetkikler için bir patoloji uzmanına yollanabilir.

Vücutta fazla kan üretimi neden olur?

Kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin aşırı üretimi sonucunda, kanda kırmızı küre sayısının artması polisitemi olarak adlandırılır.

Kemik iliği sonuçları ne zaman çıkar?

Hematolojik materyaller (tümörlü lenf düğümleri, dalak, kemik iliği biyopsi ve aspirasyonu.. gibi): 3-6 gün arasında raporlanır. Bu süreler iş günüdür ve örneklerin mesai bitime kadar Patoloji Laboratuvarına ulaşması durumunda geçerlidir.

Kemik iliği biyopsisi acı verir mi?

Kemik iliği biyopsisi işleminde katı olan kemik iliğinden örnek alımı yapılmaktadır. Bu işlemde daha büyük olan özel bir iğne kullanılır. Kemik iliği numunesi alımı esnasında acı, itme ya da çekme gibi durumlar hissedebilirsiniz. Ancak bu işlem birkaç dakika içinde gerçekleşmektedir.