Başbakanın görevi nedir?

İçindekiler:

  1. Başbakanın görevi nedir?
  2. Bakanlar Kurulu kime karşı sorumludur?
  3. Güvensizlik oyu ile bakanları görevden almak kimin görevi?
  4. Bakanlar Kurulunun kolektif sorumluluğu hangi anayasa?
  5. Cumhurbaşkanını görevden kim alır?
  6. 27 yıl önce iktidarda kim vardı?
  7. Milletvekili görev ve yetkileri nelerdir?
  8. Meclis seçimlerinin yenilenmesine kim karar verir?

Başbakanın görevi nedir?

Başbakan, bir ülkedeki yürütme organı kurulun (hükûmetin) başkanına verilen ad. Hukuksal olarak cumhurbaşkanı ve meclis başkanı'ndan sonra ülkedeki en yetkili kişidir.

Bakanlar Kurulu kime karşı sorumludur?

Başbakan, bakanlıklar arası işbirliğini, Bakanlar Kurulunun genel siyasetinin yürütülmesini ve yasaların uygulanmasını sağlar. ... Başbakan, Bakanlar Kurulunun programından ve uygulanmasından veya önemli bir politika girişiminden, Cumhuriyet Meclisine karşı sorumludur. Bakanlar Kuruluna Başbakan başkanlık eder.

Güvensizlik oyu ile bakanları görevden almak kimin görevi?

Gensoru görüşmeleri sonucunda, Bakanlar Kurulu hakkında güven- sizlik oyu verilmesi halinde Bakanlar Kurlunun görevi sona erer. Ancak, gensoru sonucunda bir bakan hakkında güvensizlik oyu verilmesi, Ba- kanlar Kurulunun görevinin sona ermesini gerektirmez, sadece o bakanın bakanlık görevi sona erer.

Bakanlar Kurulunun kolektif sorumluluğu hangi anayasa?

1982 Anayasanın temel kuralı Bakanlar Kurulunun hükümetin genel siyasetinin yürütülmesinden birlikte sorumlu olmasıdır. Ayrıca, Anayasamız bakanların kendi yetkisi içindeki işlerden ve emri altındakilerin eylem ve işlemlerinden kişisel olarak Meclise karşı sorumlu olduklarını kabul etmektedir.

Cumhurbaşkanını görevden kim alır?

Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

27 yıl önce iktidarda kim vardı?

İnönü Hükûmeti, İsmet İnönü'nün başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ve bağımsız milletvekilleri arasında bir koalisyon hükûmeti olarak kurulmuştur. Dokuzuncu İnönü Hükûmeti olarak bilinir.

Milletvekili görev ve yetkileri nelerdir?

Bunlar; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bakanlar kurulunu ve bakanları denetlemek, bakanlar kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesinhesap kanunu tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların ...

Meclis seçimlerinin yenilenmesine kim karar verir?

(1) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. (2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.