Menenjitte hangi antibiyotik kullanılır?

İçindekiler:

  1. Menenjitte hangi antibiyotik kullanılır?
  2. Bakteriyel menenjit nasıl olur?
  3. Akut menenjit tedavisi nedir?
  4. Bakteriyel menenjit ne demek?
  5. Bakteriyel menenjit nasıl bulaşır?
  6. Menenjit nöbeti nasıl olur?

Menenjitte hangi antibiyotik kullanılır?

Meningokoksik septisemi ve menenjit icin penisilin G (250.000-400.000/kg/gun) halen ilk tercih edilen antibiyotiktir. Penisiline dirençli vakalarda tedavide üçüncü kuşak sefalosporinler tercih edilmelidir. Sefotaksim (200 mg/kg/gun) veya seftriakson (100 mg/kg/gun) penisilin yerine verilebilir. Tedavi süresi 7 gündür.

Bakteriyel menenjit nasıl olur?

Menenjit, beyin ve omuriliği kaplayan koruyucu zarların iltihaplanmasıdır (şişmesidir). Beyni ve omuriliği çevreleyen sıvının bakteriyel veya viral bir enfeksiyonu genellikle şişmeye neden olur. Bununla birlikte, yaralanmalar, kanser, bazı ilaçlar ve diğer enfeksiyon türleri de menenjite neden olabilir.

Akut menenjit tedavisi nedir?

Tedavi : Bakteriyel menenjit düşünülen hastaya BOS alındıktan hemen sonra (30 dk içinde) uygun IV ampirik antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. - 50 yaşından büyüklerde veya otit, sinüzit,diabet, alkolizm varlığında Vancomycin (2x1g) + Rifampicin (1x600mg) + Ampicillin + Cefotaxim veya Ceftriaxone.

Bakteriyel menenjit ne demek?

Bakterinin kana geçmesi ve kan yoluyla beyin ve omurilik zarlarında enfeksiyona neden olması sonucu akut bakteriyel menenjit gelişir. Kulak ve sinüs enfeksiyonları, kafatası kırıkları gibi durumlarda da bakteri doğrudan beyin zarına ulaşarak bakteriyel menenjite yol açabilir.

Bakteriyel menenjit nasıl bulaşır?

Evet menenjit hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Öksürme, hapşırma ile bulaşabilir. Virüs veya bakteriler solunum yolu, kulak yoluyla vücuda girebilir, bu şekilde beyne ulaşarak enfeksiyona neden olabilir.

Menenjit nöbeti nasıl olur?

Özellikle yüksek ateş, bilinç bulanıklığı ve baş ağrısı gibi şikayetlerde bir sağlık kuruluşuna başvurmak oldukça önemlidir. Çocuklardaki ana belirtiler, ateş, ense sertliği, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk, bulantı, kusma ve ışığa bakamamadır.