Alacak davası hangi hallerde açılır?

İçindekiler:

  1. Alacak davası hangi hallerde açılır?
  2. Alacak davaları nelerdir?
  3. Alacak verecek mahkemesi ne kadar sürer?
  4. Alacak verecek davası kim bakar?
  5. Belirsiz alacak davası nereye açılır?
  6. Alacak nedir hukuk?
  7. Alacak verecek hangi mahkeme?
  8. Borcun ifa edildiğini kim ispat eder?
  9. Kira tespit davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?
  10. Maddi tazminat davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?
  11. Alacak borçlu nedir?
  12. Alacak nasıl muaccel olur?
  13. Istinaf kaç ayda sonuçlanır?
  14. Belirsiz alacak davası nerede açılır?
  15. Ifa imkansızlığı ne demek?

Alacak davası hangi hallerde açılır?

Borç ilişkisi ile borçlanan borçlu borcunu ödemek durumundadır. Borçlu muaccel olan borcunu zamanında ödemezse ve ödeme günü geçer, ödeme günü geçtiği halde ödememekte direnirse alacaklı alacağını tahsil etmek için şartlar oluştuğu takdirde alacak davası açabilir.

Alacak davaları nelerdir?

Alacak davası, alacaklının alacağını borçludan tahsil etmek amacıyla açtığı dava türüdür....Alacak Davası Nedir?
  • Alacak senetleri,
  • Tahviller,
  • İpotekli alacak,
  • Borç senetleri,
  • Avanslar,
  • Peşin ödenen hesaplar,
  • Depozitolar,
  • Cari hesap şeklinde işleyen hesaplar ve saire' dir.

Alacak verecek mahkemesi ne kadar sürer?

İş Mahkemesi'nde açılacak bir işçi alacağı davası, ortalama olarak 7-9 ay içerisinde sonuçlanabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek olan bir alacak davası ise ortalama 1 sene içerisinde sonuçlanabillir. Tüketici Mahkemeleri bakımından ise sonuçlanma süresi daha uzun olacaktır.

Alacak verecek davası kim bakar?

Bu nedenle alacağına kavuşmak isteyen alacaklı yargı yolunu seçebilmektedir. Alacak dava için görevli ve yetkili mahkemeler Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yer bulmuştur. Esas kural olarak görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olsa da bazı durumlarda Sulh Hukuk Mahkemesi de alacak davalarında görevlidir.

Belirsiz alacak davası nereye açılır?

BELİRSİZ ALACAK DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME Malvarlığıyla ilgili davalar miktarına bakılmadan asliye hukuk mahkemesinde görülmektedir. Buna örnek olarak maddi ve manevi tazminat taleplerini gösterebiliriz. Ve fakat açılacak olan belirsiz alacak davası eğer ticari bir dava ise asliye ticaret mahkemesi görevlidir.

Alacak nedir hukuk?

Alacak bir hesap gereğince daha alınmamış olan para, mal, hizmet ve benzeri nevileri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Alacak hukuken koruma altına alınan bir haktır. Bu hak alacaklıyı borçludan bir şey istemeye, yapmaya ya da yapmamaya zorlama yetkisi verir.

Alacak verecek hangi mahkeme?

Alacak davasında eğer taraflar daha önceden yetkili mahkemeyi sözleşmede belirlememişlerse borçlunun yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Alacak davasında görevli mahkeme ise yapılan sözleşmenin türüne göre belirlenir. Örneğin kira sözleşmelerinden doğan alacaklarda sulh hukuk mahkemesi görevlidir.

Borcun ifa edildiğini kim ispat eder?

TBK'nun 89. Maddesi uyarınca para borçları götürülecek borçlardan olup borcun alacaklının verme zamanındaki yerleşim yerinde ifa edilmesi gerekmektedir. Diğer bir anlatımla bu durumda alacaklının/davacının yerleşim yeri mahkemesi de yetkili olacaktır.

Kira tespit davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?

Kira tespit davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi? Kira tespiti davasını açmak için, şartların uygun olması gerekmektedir. Sözleşme ve ödemelere göre düzenlenen yasal evraklarla kira tespit davası açılması mümkündür. ... Kira bedelinin yeniden belirlenmesi üzerinden kira artış davası olarak açılabilir.

Maddi tazminat davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?

Hem tüzel hem de gerçek kişiler tarafından alacak davalarının açılması mümkündür. Tazminat davaları için de belirsiz alacak davaları söz konusu olabilmektedir. Herhangi bir kişilik hakkının saldırıya uğraması durumunda manevi zararın tam olarak tespit edilememesi bu tür davaların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Alacak borçlu nedir?

Borçlu, alacaklı ile aralarındaki bir borç ilişkisi dolayısıyla bir edimi yerine getirmekle yükümlü olan taraftır. Alacaklı, borç ilişkisine konu olan edimin yerine getirilmesini isteme hakkına sahip olan taraftır.

Alacak nasıl muaccel olur?

Türk Borçlar Kanunu'nun 90.maddesi uyarınca “ifa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur”. Bununla birlikte borcun ifası için bir zaman belirlenmişse, borç kararlaştırılan zamanın gelmesi ile muaccel olur.

Istinaf kaç ayda sonuçlanır?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Belirsiz alacak davası nerede açılır?

BELİRSİZ ALACAK DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME Malvarlığıyla ilgili davalar miktarına bakılmadan asliye hukuk mahkemesinde görülmektedir. Buna örnek olarak maddi ve manevi tazminat taleplerini gösterebiliriz. Ve fakat açılacak olan belirsiz alacak davası eğer ticari bir dava ise asliye ticaret mahkemesi görevlidir.

Ifa imkansızlığı ne demek?

GİRİŞ 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) uyarınca ifa imkansızlığı, borcun ifasının borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşması halinde borcun sona ermesidir.