Avrupa insan hakları mahkemesinin Büyük Dairesi kaç yargıçtan oluşur?

İçindekiler:

  1. Avrupa insan hakları mahkemesinin Büyük Dairesi kaç yargıçtan oluşur?
  2. Avrupa insan hakları mahkemesi başvuru nasıl yapılır?
  3. Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne göre azami gözaltı süresi ne kadardır?
  4. Türkiye AIHM yargı yetkisini ne zaman kabul etti?
  5. Büyük daire kaç yargıçtan oluşur?

Avrupa insan hakları mahkemesinin Büyük Dairesi kaç yargıçtan oluşur?

Yargıçların görev süreleri 70 yaşına ulaştıklarında sona erer. Mahkeme, önüne gelen başvuruları incelemek üzere tek yargıç, 3 yargıçlı Komite, 7 yargıçlı Daire ve 17 yargıçlı Büyük Daire düzeninde toplanır. Daireler, belirli bir süre için Komiteleri kurarlar. Mahkeme'nin denetim usulü, ikincillik ilkesine dayanır.

Avrupa insan hakları mahkemesi başvuru nasıl yapılır?

Kabul Edilebilirlik Koşulları Başvuru imzasız (anonim) olmamalıdır. Başvuru, daha önce AİHM ya da bir başka uluslararası organ önüne getirilmemiş olmalıdır. İhlal iddiası Sözleşme ve ek protokollerinde düzenlenen haklara ilişkin olmalıdır. Dayanaktan yoksun ya da temelsiz olmamalıdır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne göre azami gözaltı süresi ne kadardır?

23. CASE OF DALKILIC v. TURKEY (Dalkılıç/Türkiye), 05.12.2002, BN: 25756/94: Gözaltı süresinin uzunluğu (15 gün) nedeniyle 5. md. 3. fıkranın ihlaline, 5.500 Euro manevi tazminata ve 1.500 Euro da masraflar için ödenmesine karar verilmiştir.

Türkiye AIHM yargı yetkisini ne zaman kabul etti?

Taraf ülkelerin AİHS'ye uyumunu denetlemek amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) oluşturulmuştur. Türkiye AK'nın kurucu üyeleri arasında sayılmaktadır. AİHS'nin denetim sürecine bireysel başvuru hakkını 1987'de ve AİHM'nin zorunlu yargı yetkisini 1990'da kabul etmiştir.

Büyük daire kaç yargıçtan oluşur?

Büyük Daire bünyesinde beş yargıçtan oluşan bir kurul, dava Sözleşme ve protokollerinin yorumuna ya da uygulanmasına ilişkin ciddi bir sorun doğuruyorsa ya da genel nitelikli ciddi bir konu teşkil ediyorsa, istemi kabul eder. 3. Kurul istemi kabul ederse, Büyük Daire bir hüküm ile davayı sonuçlandırır.