Havalimanı işletmeciliği nedir?

İçindekiler:

  1. Havalimanı işletmeciliği nedir?
  2. Havaalanlarını kim işletir?
  3. Büyükbaba hakları nedir?
  4. Havaalanı bölümleri nelerdir?
  5. Havayolu işletmesi ne yapar?
  6. Havayolu taşımacılığında denetim faaliyetlerinin en temel bakış açısı nedir?
  7. Havaalanlarının mülkiyet yapılarının isimleri nelerdir?
  8. Havaalanı kaça ayrılır?
  9. Havaalanı paydaş grupları nelerdir?
  10. Ticari hava taşıma işletmesi nedir?
  11. ASBN ASVN nedir?
  12. Havayolu yolcu taşımacılığı nedir?
  13. Hava Meydanı güvenlik Komisyonu nedir?

Havalimanı işletmeciliği nedir?

Havalimanı işletmecisi, özetle havalimanının temel hizmet birimleri olan terminal, pist, hangar, apron ve finansman kaynağı olan diğer bölümlerin işletilmesinden sorumludur.

Havaalanlarını kim işletir?

Türkiye havalimanlarının işletilmesi ile Türkiye hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ve kontrolü görevi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir.

Büyükbaba hakları nedir?

Eğer havayolları önceki yıl elde tuttukları kullanım haklarından yararlandılarsa, mevcut yılın yaz veya kış dönemlerinde de aynı kullanım haklarına sahip olurlar. Bu durum “büyükbaba hakları” olarak adlandırılır. Bu düzenlemede hizmet süresi daha uzun olan önceliklidir.

Havaalanı bölümleri nelerdir?

12.1.3. Havaalanı Bölümleri Havaalanı tesis ve donanımları hava tarafı ve kara tarafı olmak üzere 2 ana bölüme ayrılmaktadır.

Havayolu işletmesi ne yapar?

Havayolu işletmeleri temelde kar amacı güderek hava taşıma araçları ile yolcu, yük ve posta taşımak için hizmet üretip, bu hizmetleri pazarlayıp satan işletmelerdir.

Havayolu taşımacılığında denetim faaliyetlerinin en temel bakış açısı nedir?

Hava yolu taşımacılığında yapılan denetim faaliyetleri uçuş hizmetinin emniyetli sağlanması amacına odaklandığından tavizsiz şekilde uygulanmaları gerekmektedir. Denetimlerin temel bakış açısı hataları yakalayıp cezalandırmak değil hataların olmamasını temin edecek faaliyetlerin yapılmasıdır.

Havaalanlarının mülkiyet yapılarının isimleri nelerdir?

Havaalanlarında devlet mülkiyeti ve işletiminin üç temel biçimi;
  • Merkezi Kamu Mülkiyeti ve İşletimi,
  • Kamu Mülkiyeti ve Ticari Odaklı Kamu Şirketleşmesi ve.
  • Bölgesel veya Yerel Yönetim Mülkiyeti ve İşletimidir.

Havaalanı kaça ayrılır?

Türkiye'deki hava meydanlarının işletmesinden sorumlu olan DHMİ, bunları hava limanı ve havaalanı olarak ikiye ayırır.

Havaalanı paydaş grupları nelerdir?

Hava taşımacılığı sektöründeki paydaşlar muhteliftir ve imalatçıları, havayollarını, havayolu operatörlerini, hava seyrüsefer hizmetleri sağlayıcılarını, hükümetleri, sivil toplum (komşu kuruluşlar ve Sivil Top- lum Örgütlerini), mimarları, planlayıcıları ve araştırma kuruluşlarını kapsamaktadır.

Ticari hava taşıma işletmesi nedir?

Koltuk kapasitesi yirmi ve üzeri olan Türk tescilli uçaklarla yolcu taşımacılığı ile sadece yük taşımacılığı yapan ticari hava taşıma işletmeleri Havayolu İşletmeleri olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde Genel Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan tarifeli ve tarifesiz olmak üzere 12 Havayolu bulunmaktadır.

ASBN ASVN nedir?

A. ASBNASVN, kullanılan ulaşım seçeneği türüne bakılmaksızın, kapıdan – kapıya taşımacılığın yapılacağı noktaları temsil etmektedir (Gerede, 2015:6). Bu nedenle her havaalanı çifti arasındaki seyahat yolcunun yer değiştirme ihtiyacı duyduğu asıl iki noktaya karşılık gelmez (Belobaba, 2009: 52).

Havayolu yolcu taşımacılığı nedir?

Havayolu taşımacılığı, iki havalimanı arasında süre olarak diğer ulaşım araçlarına göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşen bir ulaşım türüne denir. ... Denizyolu taşımacılığı ile yapılan ihracat gönderilerinde yine uluslararası kurye firmaları tarafından havayolu taşımacılığı sayesinde gerçekleşmektedir.

Hava Meydanı güvenlik Komisyonu nedir?

Havameydanlarında güvenlik tedbir ve tertiplerinin geliştirilmesi ve uygulanması, yürütülen güvenlik eğitim ve denetim hizmetleri ile ilgili uygulanan tedbirleri, görülen aksaklık ve eksiklikleri görüşmek üzere mülki idare amirinin başkanlığında, Ulaştırma Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Emniyet, Jandarma, Sağlık ...