İçindekiler:
- Hemofili ilaçları nelerdir?
- Hemofili iyileşir mi?
- Hemofili hangi faktör eksikliğinde olur?
- Hemofili hastası ameliyat olabilir mı?
- Hemofili hastaları ne yememeli?
- Hemofili hastası engelli sayılır mı?
- Hemofili tedavi edilmezse ne olur?
- Faktör 7 ne demek?
- Von Willebrant faktör antijeni nedir?
- Hemofili hastası nasıl beslenmeli?
- Hemofili tehlikeli mi?
- Hemofili nasıl bir hastalıktır?
- Hemofili hastalığı geçici midir?
- Faktör eksikliği nedir?
- Faktör 7 ne işe yarar?
Hemofili ilaçları nelerdir?
Ülkemizde 25 yıldır F8 ve F9
ilaçları mevcut olup kullanılmaktadır. Son 10 yıldır neredeyse
hemofili hastalarının % 100'ünde kullanılan tüm
ilaçların tamamını SGK karşılamaktadır. Ülkemizde halen sadece normal etkili plazma kaynaklı ve sentetik yani rekombinant F8 ve F9
ilaçları vardır.
Hemofili iyileşir mi?
Hafif
hemofili—Hafif hemofilide genellikle replasman tedavisi gerekmez. Fakat bazen vücudun Faktör VIII düzeyini yükseltmek için DDAVP verilir. Orta derecede
hemofili—kanama ortaya çıktığında ya da belli aktiviteler yaparken ortaya çıkabilecek kanamayı önlemek için replasman tedavisine gereksinim duyabilirsiniz.
Hemofili hangi faktör eksikliğinde olur?
Hemofili, bu mekanizma içinde yer alan pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan
eksikliği sonucu
oluşur. Buna bağlı olarak kanama durmaz pıhtı oluşmaz. Başlıca 2 tipi vardır.
Faktör 8
eksikliği Hemofili A ve
faktör 9
eksikliği Hemofili B olarak adlandırılır.
Hemofili hastası ameliyat olabilir mı?
Hemofili hastalarında yeterli düzeyde faktör düzeyi sağlanması ile cerrahi veya tıbbi girişimler güvenli bir şekilde yapılabilir.
Hemofili hastaları ne yememeli?
Hemofili hastalarının ne çok zayıf ne de şişman olmaları istenir. Tatlı, hamur işi, pilav, makarna, beyaz ekmek, aşırı yağlı yiyecekler, iç yağ, kuyruk yağı ve hazır gıdalar yememeleri; kilo koruma açısından doğru olacaktır. Yüksek kalorili ve çok sevdikleri besinleri, yalnızca arada sırada tadımlık yemeleri önerilir.
Hemofili hastası engelli sayılır mı?
b)%90 ve üzeri rapor alabilen tüm
engelliler faydalanabilir. Ayrıca
Hemofili hastası olmak ÖTV indiriminden yararlanabilmek için tek başına yeterli değildir. Ortopedik engeli bulunmak veya farklı hastalıklardan alınacak dereceler ile toplam engel oranının %90'ı geçmesi gerekmektedir.
Hemofili tedavi edilmezse ne olur?
Yeterince
tedavi edilmeyen hastalarda sık rastlanan eklem içi kanamalar kalıcı eklem sakatlıkları sonucu engelli bir birey oluşmasına neden
olur. Beyin kanaması ile ölüm hemofilide en sık görülen ölüm nedenidir. Tedavide kullanılan ilaç Faktör 8'dir.
Faktör 7 ne demek?
Faktör 7 eksikliği sık görülen kanama bozukluklarındandır. Hafif burun kanamalarından, ağır kafa içi kanamalara kadar çok farklı şiddette kanama tablolarıyla karşımıza gelebilir. Tanısı genellikle çocukluk yaş grubunda konulur ancak ağır eksikliği durumunda yenidoğan döneminde de ciddi kanamalar görülebilir.
Von Willebrant faktör antijeni nedir?
Von Willebrand faktörü, kan pıhtılaşmasında yardımcı diğer önemli bir protein olan VIII. pıhtılaşma faktörünün de taşır (8).
Faktör VIII, başka bir pıhtılaşma bozukluğu olan hemofili durumunda inaktif olan ya da bulunmayan bir proteindir. VWD hemofiliye göre daha yaygın ve genellikle daha hafiftir.
Hemofili hastası nasıl beslenmeli?
Hemofili hastalarının ne çok zayıf ne de şişman olmaları istenir. Tatlı, hamur işi, pilav, makarna, beyaz ekmek, aşırı yağlı yiyecekler, iç yağ, kuyruk yağı ve hazır gıdalar yememeleri; kilo koruma açısından doğru olacaktır. Yüksek kalorili ve çok sevdikleri besinleri, yalnızca arada sırada tadımlık
yemeleri önerilir.
Hemofili tehlikeli mi?
Hemofili yani kanın pıhtılaşmaması gün geçtikçe artan bir hastalık. Kandaki faktör eksikliğinden kaynaklanan ve doğuştan gelen bu hastalık sebebiyle en ufak kesikler bile ölümcül sonuçlar ve sakatlıklar doğurabiliyor.
Hemofili nasıl bir hastalıktır?
Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal
bir hastalıktır.
Hemofili hastalığı geçici midir?
Hemofili bir gen hastalığıdır. Yukarıda tanımlanan faktör 8
tedavisi de hayat kurtarıcı olmakla birlikte “
geçici” bir tedavidir.
Faktör eksikliği nedir?
Faktör Eksiklikleri (Konjenital Hemostaz Bozuklukları) Bir veya birkaç pıhtılaşma faktörünün
eksikliği veya düzgün çalışmamasının neden olduğu nadir görülen ırsi (kalıtsal) pıhtılaşma bozukluklarıdır. Konjenital hemostaz bozuklukları da denir.
Faktör 7 ne işe yarar?
Faktör 7, 13. kromozomun uzun kolunda (13q34) bulunan gen tarafından kodlanan, karaciğerde K vitaminine bağımlı olarak sentezlenen, pıhtılaşma mekanizması içinde ekstrensek yolda yer alan bir proteindir. Yarı ömrü kısa olup (3-6 saat) plazma konsantrasyonu 0.5 mg/ml'dir[3].