Iyi bir kemençe nasıl olmalı?

İçindekiler:

  1. Iyi bir kemençe nasıl olmalı?
  2. Kemençe çalmayı ne kadar sürede öğrenilir?
  3. Kemençe neden yapılır?
  4. Kemençe de kaç tel var?
  5. Kemençe nasıl çalınır kısaca?
  6. Kemençe hangi ağaçtan yapılıyor?
  7. Kemençe hangi malzemeden yapılır?
  8. Kemençenin yayına ne denir?
  9. Horon hangi ilimize ait?

Iyi bir kemençe nasıl olmalı?

"En iyi kemençe erik ve ardıç ağacından yapılmaktadır. Bu ağaçlardan yapılan kemençelerin sesi daha gür çıkar. Yaş ağaçtan kemençe yapamazsın. Kemençe yapacağın ağaç kuru olmalıdır.

Kemençe çalmayı ne kadar sürede öğrenilir?

Kemençeyi öğrenmek için belirlenen maksimum eğitim süreci 2 aydır. Bu süre dilimde müzisyenin enstrüman kabiliyetine göre kemençe kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Kimi zaman 1 aylık süreçte de öğrenebilen bir enstrüman olarak bilinen kemençe, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen eski bir gelenektir.

Kemençe neden yapılır?

Karadeniz kemençesi burguluğu, boynu ve gövdesi de tek bir ağaç parçasından yontularak ve oyularak yapılır. Kenarları dik ve sırtı düz olan gövde çoğunlukla erik veya ardıç ağacından yapılır. ... Köknar veya ladinden yapılan göğüs oldukça incedir.

Kemençe de kaç tel var?

Üç telli bir müzik aleti olan kemençe, yay ile çalınır. Bu nedenle de sıklıkla kemana benzetilir. Geçmişte kullanılan ve rebap adı verilen yaylı çalgı, kemençenin atası olarak değerlendirilebilir.

Kemençe nasıl çalınır kısaca?

Kemençe çalınırken sol elle tutulur, sapından kavranır kemençe, havada durdurulur. Kemençeyi tutan sol el, parmakları tellere basarak istenen sesleri bulur. Sağ eldeki yay tellere sürtülür. Bir tel üstündeki melodi(ezgi, hava) çalınırken kemençenin yayı bu telin yanındaki tele de sürtülür.

Kemençe hangi ağaçtan yapılıyor?

Görele kemençesinin özellikleri: Kemençe ardıç, erik, dut, kiraz ağacından yapılır.

Kemençe hangi malzemeden yapılır?

Ama günümüzde, uzmanların ve profesyonel yorumcuların kullandığı “kemençe”ler genellikle 56 cm uzunluğundadır. Kenarları dik ve sırtı düz olan gövde çoğunlukla erik veya ardıç ağacından yapılır. Köknar veya ladinden yapılan göğüs oldukça incedir.

Kemençenin yayına ne denir?

Kemençenin yayı abanoz ya da gül ağacındandır. Yay 60 cm.'dir. Kılların uzunluğu 46 cm.'dir. Çalınırken burgular göğse, geniş alt bölüm de sol diz üstüne konulur.

Horon hangi ilimize ait?

Gümüşhane il olarak bakıldığında horon ile bar bölgesi olarak gösterilebilir.Gümüşhane merkezinde ve Torul, Kürtün ilçelerinde horonlar geleneksel olarak kemençe ve davul-zurna eşliğinde oynanırken şehir merkezinin doğusunda bulunan Merkez ilçe köylerinde davul-zurna, tulum yaygındır ve yer yer kemençe de görülür.