Cumhurbaşkanı kararnamesine kimler dava açabilir?

İçindekiler:

  1. Cumhurbaşkanı kararnamesine kimler dava açabilir?
  2. CBK ile kanun değişir mi?
  3. CBK ile kanun değişiklik yapılabilir mi?
  4. Cumhurbaşkanı kararlarına karşı hangi mahkemede dava açılır?
  5. Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına hangi mahkemede bakılır?
  6. Cumhurbaşkanı kaç yardımcı atayabilir?
  7. Anayasa mı üstün kanun mu?
  8. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hangi durumlarda çıkarılabilir?
  9. Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen yönetmeliğin kanuna aykırılığı iddiası ile açılacak dava hangi mahkemede açılmalıdır?
  10. Bir kanun hükmünde kararnamenin Anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına hangi mahkeme bakar?
  11. Bir kanun hükmünde kararnamenin Anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına aşağıdaki mahkemelerden hangisinde bakılır?

Cumhurbaşkanı kararnamesine kimler dava açabilir?

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin veya bazı hükümlerinin Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmaya yetkili kişi ve organlar Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu ile TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyeleri olarak ...

CBK ile kanun değişir mi?

Nasıl ki 2017 öncesi tüzükler normlar hiyerarşisinde yönetmeliklerin üstünde idiyse, ya da nasıl ki o alanda kanuni düzenleme olmaması içtihadı kanun düzeyine taşımıyorsa, asli düzenleme yetkisi verilmiş olması da CBK'ları kendiliğinden normlar hiyerarşisinde kanunla aynı düzeye taşımaz. çıkarılamaz.

CBK ile kanun değişiklik yapılabilir mi?

Anayasa'nın 104. maddesine göre yürütme yetkisine ilişkin konular dışında CBK ile düzenleme yapılamaz. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak TBMM'nin görev ve yetkileri arasında olup yasama yetkisine ilişkin konular kapsamında kalmaktadır.

Cumhurbaşkanı kararlarına karşı hangi mahkemede dava açılır?

Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi'nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına hangi mahkemede bakılır?

1. İptal Davası Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde doğrudan doğruya açılan davaya iptal davası denmektedir (Anayasa m.150).

Cumhurbaşkanı kaç yardımcı atayabilir?

Cumhurbaşkanı, bir veya birden fazla Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabilir. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda en yaşlı cumhurbaşkanı yardımcı yenisi seçilinceye kadar Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder.

Anayasa mı üstün kanun mu?

Kanun tüzükten üstündür; çünkü, kanun Meclis, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından konulmaktadır. Anayasa kanundan üstündür; çünkü, kanunu Meclisin adî çoğunluğu, Anayasayı ise kurucu iktidar koymuştur ve ancak tali kurucu iktidar, yani Meclisin üçte ikilik nitelikli çoğunluğu değiştirebilir.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hangi durumlarda çıkarılabilir?

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. ... Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen yönetmeliğin kanuna aykırılığı iddiası ile açılacak dava hangi mahkemede açılmalıdır?

Düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Anayasaya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına da bakacak, cumhurbaşkanı yardımcılarını Yüce Divan sıfatıyla yargılayacak. Yüksek Mahkeme, cumhurbaşkanı yardımcılarının dokunulmazlıklarıyla ilgili karar mercisi olacak.

Bir kanun hükmünde kararnamenin Anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına hangi mahkeme bakar?

Düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Anayasaya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarına da bakacak, cumhurbaşkanı yardımcılarını Yüce Divan sıfatıyla yargılayacak. Yüksek Mahkeme, cumhurbaşkanı yardımcılarının dokunulmazlıklarıyla ilgili karar mercisi olacak.

Bir kanun hükmünde kararnamenin Anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına aşağıdaki mahkemelerden hangisinde bakılır?

Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.