Böbrek tanımı nedir?

İçindekiler:

  1. Böbrek tanımı nedir?
  2. Böbrek görevi nedir?
  3. Böbreğin diğer adı nedir?
  4. Böbrek kan basıncını düzenler mi?

Böbrek tanımı nedir?

Böbrekler her iki yanda (sağ ve sol) fasulyeye benzeyen şekli olan karının arka duvarını oluşturan kasların hemen önünde, periton zarını arkasında (retroperitoneal bölgede) bulunan kırmızı-kahverengi organlardır. Böbreklerin asıl fonksiyonu kandaki zararlı maddeleri filtre etmek ve idrar şeklinde atmaktır.

Böbrek görevi nedir?

Böbreklerin görevleri nelerdir? Böbreklerimizin en önemli görevlerinden biri ağız yoluyla aldığımız gıdaların sindirilmesi sonucunda oluşan bazı zararlı ve atık maddeleri idrar yoluyla süzerek dışarı atmaktır. Diğerleri ise aşağıda sıralanmıştır: Vücudumuzdaki bazı minerallerin ve suyun dengesini sağlamaktadır.

Böbreğin diğer adı nedir?

Nefroloji, adını Yunanca "böbrek" anlamına gelen nephros sözcüğünden alır. Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü ise Latince renalis sözcüğünden gelir. Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron denir. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunur.

Böbrek kan basıncını düzenler mi?

Böbrekler aferent ve eferent arteriollerin direncini ayarlar. Hem glomerüler kapillerleri hem de peritübüler kapillerlerde hidrostatik basıncı düzenler. verilen bir glomerül kapillerler yumağı ve böbrek pelvisi içindeki yol boyunca filtre edilen sıvının idrara dönüştüğü uzun bir TÜBÜL içerir.