Türk ve Türkmen aynı mı?

İçindekiler:

  1. Türk ve Türkmen aynı mı?
  2. Türkmen kelimesinin anlamı ne?
  3. Türkmen adı tarihte ilk kez hangi eserde geçmektedir?
  4. Kerkük Kürt müdür?

Türk ve Türkmen aynı mı?

Türkmenler, İslâmiyet'i kabul etmiş Oğuz boylarıdır. Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, Türk olarak adlandırılır.

Türkmen kelimesinin anlamı ne?

Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turkoman" denir. Son zamanlarda Türkmen terimi Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.

Türkmen adı tarihte ilk kez hangi eserde geçmektedir?

Türkmen adı ilk kez Kaşgarlı'nın eserinde geçer. İslam müelliflerinin eserlerinde Türkmen adı Oğuz kavim adı için kullanılırken Kaşgarlı'da Oğuzlar ve Oğuz Türkmenleri tabirleri farklı olarak kullanılmıştır (DLT'den bu tabirlerin geçtiği yerler bulunup okunacak.)

Kerkük Kürt müdür?

Tarihi olarak, şehir her zaman Kürtler ve Türkmenler tarafından kültürel bir başkent olarak atfedildi. 2010'da Irak Kültür Bakanlığı tarafından Irak kültürünün başkenti olarak isimlendirildi. Şehirde günümüzde etnik kökeni Kürt, Türkmen, Arap ve belirli ölçüde Süryani olan insanlar yaşamaktadır.