Ektopik böbrek ne demek?

İçindekiler:

  1. Ektopik böbrek ne demek?
  2. Ektopik pelvik böbrek ne demek?
  3. Ektopik üreter ne demek?
  4. Ektopik böbrek zararlı mı?
  5. Hipoplazik böbrek ne demek?
  6. Ektopik ne demek?
  7. Üreter ne demek?
  8. Üreter Duplikasyonu ne demek?
  9. Böbrek çürümesi neden olur?
  10. Ektopik böbrek askerliğe engel mi?
  11. Hipoplazisi ne demek?
  12. Ektopik gebelik semptomları nelerdir?
  13. Üreter ve üretra ne demek?
  14. Üretra üreter ne demek?
  15. Weigert Meyer kuralı nedir?

Ektopik böbrek ne demek?

Tanım: Fetusun böbreği, renal fossa denilen, normal bulunması gereken yerin dışındadır. Böbrek en sık ( % 55 ) pelvis boşluğunda bulunur. Ayrıca karşı böbreğe yapışık veya bel bölgesine yapışık durumda bulunabilir.

Ektopik pelvik böbrek ne demek?

Pelvik ektopik böbrekte, fetal kalıcı böbreklerin pelvisten üst retroperitoneal bölgeye göç edememesi sonucu oluşmuş metanefroz gelişiminin bir sapkınlığıdır (2). İnsidansı yaklaşık 1/2000-3000' dür (3). Prognoz diğer anomalilerin yokluğunda genel olarak iyidir.

Ektopik üreter ne demek?

Ektopik üreter, üreterin normal yerinden başka bir yere açılmasıdır. Kadınlarda daha sıktır ve sıklıkla çift topla- yıcı ve boşaltıcı sistemle birliktedir.

Ektopik böbrek zararlı mı?

Ektopik böbrek komşu damarlardan beslenir, üreteri kısadır. Üreteral obstrüksiyon ve infeksiyon riski vardır. Böyle bir böbrek anormal yerinde bir kitle olarak palpe edildiğinde yanlış tanılara (kanser ve apse gibi) neden olabilir. Karında kitle saptanan hastalarda ektopik böbrek ekarte edilmelidir.

Hipoplazik böbrek ne demek?

Böbrek hipoplazisi Böbreklerin yeterince gelişmemiş ve küçük olmasıdır.

Ektopik ne demek?

Dış gebelik rahim dışında yerleşmiş gebelik olarak tanımlanır. Yani döllenmiş bir yumurtanın rahim içi dışında bir yere yerleşmesine dış gebelik denmektedir. Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak da adlandırılır. 80 gebelikten yaklaşık 1'i ektopiktir, bu durum bazı kadınlar için yaşamı tehdit edebilir.

Üreter ne demek?

Üreter, böbrekte oluşan idrarı mesaneye taşır ve boşaltımda görev alarak idrarın dışarı atılmasına yardımcı olur. İdrar yolunun bazı noktalarında bulunan ve genellikle böbreklerden gelen taşlar üreter taşı olarak adlandırılır.

Üreter Duplikasyonu ne demek?

Böbrekten idrar kesesine idrarı taşıyan tüplerin aynı tarafta iki tane olması halidir.

Böbrek çürümesi neden olur?

Böbreklerin, yıllar içinde işlevinin bozulması ile kronik böbrek yetersizliği adı verilen tablo ortaya çıkar. Başlıca kronik böbrek yetmezliği nedenleri; şeker hastalığı (diyabet) ve yüksek tansiyon (hipertansiyon)'dur.

Ektopik böbrek askerliğe engel mi?

b) Böbrek ve üreterin şekil ve yerleşim bozuklukları (atnalı böbrek, ektopik böbrek, atrofik böbrek, hipoplazik böbrek, soliter böbrek v.b.) öğrenciliğe engeldir.

Hipoplazisi ne demek?

Hipoplazi ya da az gelişim, bir organın yetersiz gelişme nedeniyle doğumsal olarak küçük kalmasıdır.

Ektopik gebelik semptomları nelerdir?

Dış gebelik belirtileri nelerdir?
  • Vajinal lekelenme ve kanamalar.
  • Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar.
  • Karnın tek bir tarafında meydana gelen şiddetli ağrı
  • Sindirim sisteminin çalışma düzeninde bozukluklar.
  • Kilo kaybı
  • Baş dönmesi ve bayılma.
  • Rektal basınç
BE

Üreter ve üretra ne demek?

Böbrekler kandaki artık maddeleri süzerek idrarı oluştururlar. Oluşan idrar Üreter denen tüplerle Mesane'ye (idrar torbası) akar. Mesanede biriken idrar Üretra denilen kanal yoluyla vücut dışına atılır.

Üretra üreter ne demek?

Üreterler(idrar borusu), insan anatomisinde, idrarı böbreklerden idrar torbasına taşır. Üreterler kaslı borulardır ve bu nedenle idrarı peristaltizm hareketleri ile ileri itebilirler. Böbreklerde biriken idrar bu kanallarla böbreklerden uzaklaştırılmış olur.

Weigert Meyer kuralı nedir?

1877'de Weigert tarafından tanımlanan ve 1907de Meyer tarafından geliştirilen bu kurala göre çift toplayıcı sistemli bir üriner ünitede alt kutbu boşaltan üreter mesanede lateral ve kranyale, üst kutbu boşaltan üreter ise mesanede medial ve kaudale, mesane boynuna yakın bir yere açılırlar (1).