Çürük diş için ne yapılmalı?

İçindekiler:

  1. Çürük diş için ne yapılmalı?
  2. Çürük dişe kanal tedavisi yapılır mı?
  3. Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?
  4. Ne zaman dişe kanal tedavisi yapılır?
  5. Kanal tedavisi yapılan dişe ne olur?
  6. Iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mi?
  7. Diş hangi durumlarda kanal tedavisi yapılır?

Çürük diş için ne yapılmalı?

Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.

Çürük dişe kanal tedavisi yapılır mı?

DOĞRUSU: Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmıyor. Bunun için belli kriterlerin olması gerekiyor. Yani ağızdaki bakterilerden kaynaklı oluşabilecek hafif ağrı ile sinyal veren ya da hiç ağrı yapmayan bu çürükler ilk etapta sadece dolguyla tedavi edilebiliyor.

Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?

Kanal tedavisi uygulanmış dişler; uzun yıllar ağızda kalarak, çiğneme fonksiyonunun devamlılığına ve estetiksel anlamda güzel bir görünümün elde edilmesine olanak sağlamaktadır. İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir.

Ne zaman dişe kanal tedavisi yapılır?

Pulpanın canlılığını kaybettiğinin belirlenmesi. Çapraşık dişlerin protetik restorasyonunda, kanal tedavisi yapılması gerekebilir. 20 yaş dişi çekimi veya çene kemiği içindeki büyük kistlerin çıkartılması sırasında da, komşu dişlere kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Kanal tedavisi yapılan dişe ne olur?

Kanal tedavisi enfekte olmuş veya çürümüş dişleri onararak kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku olan pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin içi temizlenir ardından açılan boşluk doldurulur.

Iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mi?

Bunun nedeni ise dişi ağızda tutmak için gerçekleştirilen bir tedavi olmasıdır. Kanal tedavisinin iltihaba yönelik bir işlem olmaması nedeniyle diş hekimleri apseli dişe rahatlıkla kanal tedavisi uygulayabilmektedir.

Diş hangi durumlarda kanal tedavisi yapılır?

Kanal tedavisini gerektiren durumların başında derin çürükler ve diş kemiğinde oluşan çatlaklar yer alır. Dişin iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü durumlarda pulpa kısmının çıkarılarak dişin korunması sağlanır. Dolayısıyla, kanal tedavisinin en büyük avantajı ölü dişi kurtarmak ve dişin kemik yapısını kaybetmemektir.