Mutesellim ne demek?

İçindekiler:

  1. Mutesellim ne demek?
  2. Mutasarrıf ne demektir?
  3. Arpalık usulü ne demek?
  4. Kethüdalar ne iş yapar?
  5. Osmanlıda köy kethüdası ne demek?
  6. Lonca teşkilatının kurucusu kim?
  7. Kel kahya kime denir?
  8. Kahya mı kâhya mı?
  9. Kahya ne demek Osmanlıca?
  10. Osmanlıda Gedik usulü nedir kısaca?

Mutesellim ne demek?

Mütesellim, herhangi bir beylerbeyi ve sancakbeyinin görevi nedeniyle eyalet veya sancağında bulunmadığı sırada kendisine vekalet etmek üzere yerine bıraktığı ya da gönderdiği vekildir.

Mutasarrıf ne demektir?

Eskiden ille ilçe arasında bir yönetim bölgesi, sancak. Mutasarrıfın görev ve makamı.

Arpalık usulü ne demek?

Arpalık Maaşı, Osmanlı Devletinde idare, saray ve bilim insanları (ilmiye sınıfı) ile görevine son verilen veya emekli olan memurlara ödenen maaş veya ek ödenektir (munzam tahsisat). ... Arpalık, Bervech-i arpalık dirlik) veya Bervech-i arpalık ulûfe yoluyla ödenirdi.

Kethüdalar ne iş yapar?

Kethüdâ tabiri, Osmanlı devlet teşkilâtında XV. yüzyıldan itibaren "bazı devlet görevlilerinin işlerini yürüten yardımcı" anlamını da kazanmıştır. Devletin en üst kademesinde görev yapan sadrazamdan en alt seviyedekine kadar mülkî ve askerî erkândan pek çok görevlinin kethüdâ unvanını taşıyan yardımcısı bulunmaktaydı.

Osmanlıda köy kethüdası ne demek?

Köy Kethüdası anlamı nedir? Osmanlılarda, köylerde devlet ile halk arasında ilişkiyi sağlayan görevli.

Lonca teşkilatının kurucusu kim?

Osmanlı loncaları yöneticilerini kendileri seçmekte ve iç işleyiş kurallarını da kendileri saptamaktaydı. Bununla birlikte devletin koyduğu kalite standartlarına (ihtisab) ve fiyatlara (narh) da uymak zorundaydılar.

Kel kahya kime denir?

Kahya, belirli bir ücret karşılığında bir evde bulunan hizmetçi, bahçıvan ve aşçı gibi görevlilerin yönetiminden sorumlu ve o evdeki günlük işlerin düzenlenmesini gerçekleştiren kişilere denir. Bu mesleği yapanlar, bir nevi ev koordinatörüdür.

Kahya mı kâhya mı?

Yufkaları birbirine sararak yapılan bir çeşit fırın böreği. a. (kâhya:) 1. Konak, çiftlik vb. yerlerde türlü işleri yapmakla görevli kimse: “Çiftliğe yeni bir kâhya tuttuk, Ziraat Mektebi mezunuymuş.” -A. İlhan. 2. Değnekçi.

Kahya ne demek Osmanlıca?

KÂHYA: Büyük konaklarda ev işlerini idare eden kimselerle san'at ve ticaret sahiplerinin işlerine bakmak üzere hükümet tarafından seçilen kimselere eskiden verilen addır.

Osmanlıda Gedik usulü nedir kısaca?

Gedik; Osmanlılar zamanında esnaf ve sanatkârlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, kalite kontrolü yapmak ve esnaf içinde tekelleşmeyi önlemek için kurulmuş olan sistem veya bu sistem içinde kazanılan çalışma yetkisidir. Gedik sistemi, şimdiki Ticaret ve Sanayi odalarının işlevini görmekteydi.