Hukuk kurallarını diğer kurallardan ayıran en temel özellik nedir?

İçindekiler:

  1. Hukuk kurallarını diğer kurallardan ayıran en temel özellik nedir?
  2. Hakim hangi durumda hukuk yaratamaz?
  3. Hakim ne zaman hukuk yaratır?
  4. Kamu hukukunda hakim hukuk yaratabilir mi?
  5. Hakimin yarattığı hukuk kanun niteliği taşır mı?
  6. Hangi hukuk dalı alanında hakim hukuk yaratamaz?
  7. Ceza hukukunda hâkimin takdir yetkisini kullanması hukuk yaratması mümkün müdür?
  8. Hakimin takdir yetkisinin mahiyeti nedir?
  9. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hakim neye göre karar verir?

Hukuk kurallarını diğer kurallardan ayıran en temel özellik nedir?

Hukuk kurallarını diğer toplumsal düzen kurallarından ayıran en önemli özellik manevi değil maddi yaptırıma sahip olmasıdır. Hukuk kurallarının maddi yaptırıma sahip olması sebebiyle kişiler kendilerini bu kurallara uymak zorunda hissederler.

Hakim hangi durumda hukuk yaratamaz?

Hakim hukuk yaratırken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır. Hakimin hukuk yaratması için uyuşmazlığa uygulanabilecek yazılı ve yazısız bir kuralın bulunmaması gerekir. 1- Hakim hukuk boşluğu durumunda hukuk yaratabilir. ... Ancak hakimin yarattığı hukuk kanun niteliği taşımaz.

Hakim ne zaman hukuk yaratır?

Hakimin hukuk yaratması: Örnek: Somut olayda, kanunda yada örf adet hukukunda uygulanacak hüküm yoksa; hakim kendisini kanun koyucu yerine koyup hukuk yaratır.Hukuk yaratırken önce kıyas yoluna gidip benzer olaylara bakarak kararını verir. Kanunun diğer hükümleriyle uyumlu olmak zorundadır.

Kamu hukukunda hakim hukuk yaratabilir mi?

Hakimin Hukuk Yaratması: Bu durumda hakim kendisi kanun koyucu gibi davranarak bir kural koyar ve koyduğu bu kurala göre olayı çözümler. Buna “hakimin hukuk yaratması” denir. Hukuk Yaratma Yetkisinin Özellikleri: - Uygulanabilir yazılı ve yazısız hukuk kuralının bulunmaması gerekir.

Hakimin yarattığı hukuk kanun niteliği taşır mı?

Hâkimin yarattığı kural kanun niteliği taşımaz. Burada kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık yoktur. Bu kural hâkimin bir başka görmekte olduğu davada bağlamaz. Bu kural üst yargı denetimine bağıl değildir.

Hangi hukuk dalı alanında hakim hukuk yaratamaz?

Hakimin hukuk yaratması, ceza hukukunda mümkün değildir. Şöyle ki; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 2. maddesinin 1. fıkrası : “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.” hükmünü içerir. Buna, suç ve cezada kanunilik ilkesi adı verilmektedir.

Ceza hukukunda hâkimin takdir yetkisini kullanması hukuk yaratması mümkün müdür?

HAKİMİN TAKDİR YETKİSİ, HAKİMİN HUKUK YARATMA YETKİSİNDEN FARKLIDIR. HAKİMİN HUKUK YARATABİLMESİ İÇİN, GEREK KANUNLARDA GEREKSE ÖRF VE ADET HUKUKUNDA KURAL OLMAMASI GEREKİR. HAKİM TAKDİR YETKİSİNİ KULLANIRKEN OLAYA UYGULAYACAĞI BİR KURAL BULUNMAKTADIR.

Hakimin takdir yetkisinin mahiyeti nedir?

Hakimin takdir yetkisi ise hukuk kurallarıyla kendisine tanınan hukuksal çerçevede olayların nitelik ve yapılarına göre kural içi boşlukları doldurmak için gerekli kararları verme ve tedbirleri alma yetkisi şeklinde ifade edilebilir. Hakimin yargısal etkinliklerinden üçüncüsü ise hakimin hukuk yaratmasıdır.

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hakim neye göre karar verir?

MADDE 1.- Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.