Anıtın diğer adı nedir?

İçindekiler:

  1. Anıtın diğer adı nedir?
  2. TDK Sözlük anıt ne demek?
  3. Anıt Türkçe mi?
  4. Anıtmak ne?
  5. Ilk anıt nedir?
  6. Anıt kelimesinin kökü nedir?
  7. Anıt kelimesi nasıl yazılır?
  8. Hakimiyet ne anlama gelir?
  9. Where is Anıtkabir ne demek?
  10. Türkiyede kaç anıt var?
  11. Anıt nasıl bir şey?
  12. Çoğalmak kelimesinin kökü nedir?
  13. Karşıt kökü nedir?

Anıtın diğer adı nedir?

Anıt ya da Abide (Osmanlıca çoğulu: Abitad), önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, olarak tanımlanmaktadır.

TDK Sözlük anıt ne demek?

TDK'ya göre abide kelimesinin anlamı 'anıt' şeklinde geçmektedir. Toplumun ve gelecek nesillerin tanınması amaçlı, herkesin bilmesi gerektiği bir kişi ya da olayın ölümsüzleşmesi konusunda yapılan bir anıttır.

Anıt Türkçe mi?

Türkçe an- fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir. an- maddesine bakınız.

Anıtmak ne?

Vurmaya niyet etmek, korkutmak kasdiyle vuracakmış gibi yapmak. 1. Aptal aptal, şaşkın şaşkın bakarak durmak, baka kalmak.

Ilk anıt nedir?

Sarayburnu Atatürk Anıtı, İstanbul Belediyesi tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırılan, Türkiye'nin ilk anıt heykelidir. Heykel aynı zamanda Türkiye'de dikilen ilk Mustafa Kemal Atatürk anıtıdır.

Anıt kelimesinin kökü nedir?

Türkçe an- fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir.

Anıt kelimesi nasıl yazılır?

16. Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb. 17.

Hakimiyet ne anlama gelir?

HÂKİMİYET. 1. Hâkim olma, buyruğunu yürütme durumu, hükümranlık, egemenlik: Fakat ancak bir tek ülkeye sâhip ise ona melik denir ve eğer hâkimiyeti sâdece bir şehre münhasır kalırsa ona melik de denmez sultan da (Kâtip Çelebi'den Seç.).

Where is Anıtkabir ne demek?

Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan yapı kompleksinin 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır.

Türkiyede kaç anıt var?

Türkiye'de 115 Tabiat Anıtı bulunmaktadır.

Anıt nasıl bir şey?

Doğal anıt, coğrafyada görülmeye değer kaya, mağara, kaynak ve orman gibi doğa varlıkları olarak tanımlanıyor. Yani doğal anıtlar, insan eliyle oluşmamış, doğanın içinde belirli bir zaman içerisinde ortaya çıkan ve insanlar tarafından görülmeye değer bulunan yeryüzü şekilleri.

Çoğalmak kelimesinin kökü nedir?

çoğalmak. Arapça mlw kökünden gelen imlāˀ إملاء "dikte etme, yazı yazdırma" sözcüğünden alıntıdır.

Karşıt kökü nedir?

Eski Türkçe karşı sözcüğünden +Ut sonekiyle türetilmiştir.