Yeni binalarda paratoner zorunlu mu?

İçindekiler:

  1. Yeni binalarda paratoner zorunlu mu?
  2. Paratoner yüksekliği ne kadar olmalı?
  3. Paratoner tesisatında en az kaç adet iniş iletkeni kullanılır?
  4. Paratoner neye göre belirlenir?
  5. Akaryakıt istasyonu yıldırımdan nasıl korunur?
  6. Paratoner kullanmak yasak mı?
  7. Yıldırımdan korunmak için binalarda ne kullanılır?
  8. Paratoner topraklama nasıl yapılır?
  9. Paratoner topraklama testi nasıl yapılır?

Yeni binalarda paratoner zorunlu mu?

''Şehrimizde bir süreden beri 15-20 katlıbinalar inşa edilmeye başlandı. Ancak baktığımızda yüksekliği 65 mt.'yi bulan ve yıldırım çekme riski taşıyan bu binalara muhtemel tehlikeyi önleyecek paratoner tesisi yapma mecburiyeti getirilmemiştir.

Paratoner yüksekliği ne kadar olmalı?

Paratonerlerin koruma alanları, korunması istenen tesis için yapılacak “yıldırım risk hesabı” sonucuna göre belirlenmektedir. Yapılan analiz neticesinde, 1.seviye risk teşkil eden bölgelerde yarı çapı 79 metre olan Paratoner koruma alanı, 3.seviye risk teşkil eden bir bölgede 107 metreye kadar çıkabilmektedir.

Paratoner tesisatında en az kaç adet iniş iletkeni kullanılır?

Paratoner direği, paratoneri emniyetle taşıyacak, her türlü hava şartlarına ve dış etkenlere karşı dayanıklı ve sağlam olacaktır. 3.2 Basit yapılarda, iniş iletkeni 2 adet 50 mm² dolu bakırdan olacaktır. Yüksekliği 60 mt'den fazla yapılarda en az 4 adet iniş iletkeni kullanılarak farklı cephelerden inilecektir.

Paratoner neye göre belirlenir?

Koruma yarıçapı 2 temel özelliğe göre belirlenir. Bunlardan ilki paratonerin erken iyonizasyon süresi, ikincisi ise yapının risk sınıfıdır. Akit Paratoner çalışma performansı yüksek gerilim labaratuvarlarında ölçülür. ... En riskli yapılar 1. seviye, en düşük riskli yapılar ise 4. seviyedir.

Akaryakıt istasyonu yıldırımdan nasıl korunur?

Bu nedenle bir akaryakıt tesisi yıldırımda karşı korunurken Ana pano, tali pano, otomasyon sistemi, tank otomasyon panelleri, proplar, market ve ofis donanımı mutlaka koruma altına alınmalıdır.

Paratoner kullanmak yasak mı?

IEC 62305 standartında aktif paratoner ve tesisatı hiçbir şekilde yer almamaktadır. ... Radyoaktif paratonerler ise içlerinde bulunan radyoaktif maddeler nedeniyle kullanımı yasaklanmış paratonerlerdir. Bu nedenle yeni kurulacak sistemlerde aktif paratoner kullanımı yasaktır.

Yıldırımdan korunmak için binalarda ne kullanılır?

Paratonerler Yıldırımdan Korunmak İçin Yeterli Mi? Paratoner, yüksek binalarda, elektrik iletim tesislerinde, iletişim tesislerinde ve demiryolu hatlarında zorunlu olarak kullanılan bir donanım. Bilindiği gibi, binanın dış cephesine monte ediliyor ve yıldırım enerjisini çekerek topraklanmasını sağlıyor.

Paratoner topraklama nasıl yapılır?

Paratoner binaların en yüksek noktasına yerleştirilir ve en yüksek noktadan en az 1,5 metre yüksekte olması sağlanır. Paratoner topraklaması için kullanılacak olan bakır kabloların saflık oranı %95 oranında elektrolitik bakır özelliğinde olmalıdır. Bağlantı yapılacak toprağın direnç ölçümü 5 Ohm altında olması istenir.

Paratoner topraklama testi nasıl yapılır?

Bina dışındaki toprağın altına 20 ila 45 cm kadar derine inecek şekilde ve mümkün olduğu kadar en sıkı dokulu toprak tercihi yapılarak topraklama çubukları ile topraklama levhaları gömülür ve daha sonrasında bara sistemi eklenerek paratoner ölçümü tamamlanmış olur.