Kaç çeşit fıtık var?

İçindekiler:

  1. Kaç çeşit fıtık var?
  2. Herni ne demek?
  3. Kaç çeşit herni var?
  4. Kasık fıtığı kaç mm olur?
  5. Herni onarımı ne demek?
  6. Amyand herni nedir?
  7. Kasık fıtığı ultrasonda çıkar mı?
  8. Herni kesesi ne demek?
  9. Greftli inguinal herni onarımı nedir?
  10. Herni ameliyatı nasıl yapılır?
  11. Hasselbach üçgeni nedir?
  12. Spiegel herni ne demek?

Kaç çeşit fıtık var?

Eksternal (dış) fıtık karın duvarını oluşturan tüm tabakalardan dışarı sarkmayı, internal (iç) fıtık ise iç organların karın zarındaki bir zayıf noktadan, açıklıktan sarkmasını ifade eder. İnguinal (kasık) fıtıkları direkt ya da indirekt olarak ayrılırlar.

Herni ne demek?

Herni, halk arasında bilinen adıyla fıtık, organın yerinde durmasını sağlayan doku ya da kasların doğal boşluğunda dışa doğru kayması, yerinden çıkması, protrüze olmasıdır.

Kaç çeşit herni var?

İki tipi vardır Petit ve Grynfeltt hernileri. Petit hernisi: Petit üçgeni (alt lomber üçgen) içinden çıkan fıtık.

Kasık fıtığı kaç mm olur?

Özellikle 10 mm ve daha büyük trokar giriş yerlerinde görülen bu fıtıkların görülme sıklığı 1-3% arasında bildirilmektedir. Nadir de olsa 5 ve 7 mm trokar giriş yerlerinde de fıtık olguları rapor edilmiştir. Obezite, sigara içicilik, diyabet hastalarında risk daha fazladır.

Herni onarımı ne demek?

Kapalı kasık fıtığı ameliyatı (laparoskopik inguinal herni onarımı); kapalı safra kesesi ameliyatındaki gibi küçük deliklerden, uzun ince aletlerle, fıtığın karın duvarının arkasından yama ile tamir edilmesidir. Genel anestezi altında (tamamen uyutularak) yapılır.

Amyand herni nedir?

AMAÇ: Amyand herni, kasık fıtığı kesesi içinde normal veya inflame appendiks vermiformisin bulunmasıdır. Amyand hernili olguların çoğunluğu erişkinler, geri kalan kısmı ise 0-1 yaş arası çocuklardır.

Kasık fıtığı ultrasonda çıkar mı?

Önce teşhiş ile başlayalım: kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilir. Bunun yanında fıtığın boyutlarını ölçme, komşu yapıları belirleme, kasların ve yumuşak dokuların durumunu belirleme, diyastazı ölçme, gizli fıtıkları ortaya koymada çok etkili bir tekniktir.

Herni kesesi ne demek?

Konjenital alanlarda doğuştan potansiyel bir herni kesesi vardır. Bu kese tüm karın içerisini döşeyen karın zarının bir parçasıdır. Bu zarda oluşan gevşeme, yıllar sonra veya doğumdan sonra fıtık olarak kendini gösterir.

Greftli inguinal herni onarımı nedir?

KASIK FITIĞI (İNGUİNAL HERNİ) NEDİR? Kasık fıtığı, kasıkta (inguinal bölgede) karın duvarına ait zar yapılarının zayıflığı veya yırtılmasıdır. Kasıkta bir yumuşak doku şişliği şeklinde kendini gösterir. Şişlik öksürme, ıkınma veya ağır kaldırma gibi karın içi basıncı artıran durumlarda daha belirgin hale gelir.

Herni ameliyatı nasıl yapılır?

Açık ameliyat yönteminde fıtığın olduğu kasığa 6-7 cm'lik bir kesi yapılır ve buradan girilerek fıtık içindeki organlar karın içine atılır ve yırtık bölgenin üstü dikilir. Çoğunlukla dokular zayıf olduğundan dolayı bu dikilen bölgenin üzerine ayrıca sentetik bir fıtık yaması (Mesh) yerleştirilir.

Hasselbach üçgeni nedir?

üst kenarını arteria epigastrica inferior'un, alt kenarını ligamentum inguinale'nin ve diğer kenarını musculus rectus abdominis'in oluşturduğu anatomik adlandırması trigonum inguinale olan üçgen. ... lateralinde ve medialinde kasık fıtıkları oluşabilir.

Spiegel herni ne demek?

Karın orta kasları ile yanlardaki çapraz kasların birleşim yerindeki zayıf hattan olan fıtıklaşmalardır. Küçük ve büyük iki Spigelian herninin laparoskopik (içeriden) görünümü. Bu tip fıtıkta fıtık kesesi karın kaslarının her bir tabakasının arasına girebilmektedir Bu nedenle tanısı ve tedavisi daha zordur.