Bir milletvekili hangi durumlarda yasama dokunulmazlığından faydalanamaz?

İçindekiler:

  1. Bir milletvekili hangi durumlarda yasama dokunulmazlığından faydalanamaz?
  2. Milletvekillerinin yasama sorumsuzluğu nedir?
  3. CB dokunulmazlığı var mı?
  4. Hakaretten dolayı tazminat davası nasıl açılır?
  5. Maddi tazminat davası hangi durumlarda açılır?
  6. Maddi ve manevi tazminat davası nasıl açılır?
  7. Tazminat davası açma süresi ne kadardır?
  8. Manevi tazminat miktarı neye göre belirlenir?

Bir milletvekili hangi durumlarda yasama dokunulmazlığından faydalanamaz?

TC Anayasası da, 1924 ve 1961 Anayasaları'nın geleneğini devam et- tirerek, yasama dokunulmazlığını açıkça tanımıştır. Anayasa'ya göre (m. 83/2), “seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yar- gılanamaz.

Milletvekillerinin yasama sorumsuzluğu nedir?

Genel olarak yasama sorumsuzluğu, milletvekillerinin, parlamenter fonksiyonlardaki gibi, Mecliste kullandığı oy, söylediği söz, ileri sürdüğü düşüncelerden dolayı, suç niteliği taşısa bile, parlamento dışındaki herhangi bir organ tarafından sorumlu tutulamamasıdır; milletvekiline tanınan bu güvenceyle yasama görevini ...

CB dokunulmazlığı var mı?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.

Hakaretten dolayı tazminat davası nasıl açılır?

Hakaret suçlarında yetkili mahkeme ikametinizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır.

Maddi tazminat davası hangi durumlarda açılır?

Maddi ve manevi tazminat davası, ölüm, yaralanma veya başkaca maddi zarara neden olan eylem veya işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılır. Haksız fiillerde, haksız fiil kimin tarafından işlenmişse, tazminat davası da o kişiye karşı açılır.

Maddi ve manevi tazminat davası nasıl açılır?

Maddi ve manevi tazminat davası, dava açılacak kişi ya da kurumun ikametgahının olduğu mahkemeye açılmaktadır. Tazminat davaları asliye hukuk mahkemesine açılır. Eğer davada birden çok kişi ve kurum hedef alınıyorsa, her hangi bir muhatabın ikametgahına en yakın asliye hukuk mahkemesine başvurmak yeterli olacaktır.

Tazminat davası açma süresi ne kadardır?

Maddi ve manevi tazminat davası boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içinde de ayrı bir dava olarak açılabilir. Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davalarında genel zamanaşımı süresi, 10 yıldır (Borçlar Kanunu md. 146).

Manevi tazminat miktarı neye göre belirlenir?

Hukukumuzda, manevi tazminatın tutarını belirleme görevi, hâkimin takdirine bırakılmıştır. Yasanın takdir hakkı verdiği durumlarda hâkimin, hukuk ve adalete uygun (hak ve nasfetle) karar vereceği Medeni Kanun'un 4. maddesinde belirtilmiştir.