Siyez bulguru nerede bulunur?

İçindekiler:

  1. Siyez bulguru nerede bulunur?
  2. Siyez bulguru sağlıklı mı?
  3. Hangi yörenin bulguru meşhurdur?
  4. Siyez Buğdayı Türkiye'de nerede yetişir?
  5. Bulgur Pilavini kim buldu?

Siyez bulguru nerede bulunur?

Siyez buğdayı dünya üzerinde Fas, Fransa, Balkanlar ve Türkiye'de yetişir. Türkiye'de ise Kastamonu ilinde ve özellikle de İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler bölgesinde görülmektedir. Siyez buğdayı düşük verimliliği ve kabuklu yapısından dolayı fazla ekim yapılmayan bir buğday olarak bilinir.

Siyez bulguru sağlıklı mı?

Siyez bulguru posa ve lif bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde oldukça zengin mineral ve vitamin bulundurur. Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Yüksek antioksidan içeriğinde dolayı hücre yapısını korur ve yaşlanma belirtilerini geciktirici özelliği vardır.

Hangi yörenin bulguru meşhurdur?

Günümüzde dünyanın birçok bölgesinde bilinmesine rağmen, özellikle Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında üretilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemizde ise üretimin büyük bir kısmı Gaziantep'te yapılmaktadır.

Siyez Buğdayı Türkiye'de nerede yetişir?

İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Karacadağ'da kültüre alındığı düşünülüyor. Şu an ülkemizde en çok Kastamonu bölgesinde yetiştiriliyor, hatta Kastamonu Siyezi olarak biliniyor. İlk olarak siyez buğdayına, Hititçe bir kelime olan “Zız” demişler, daha sonra yıllar içerisinde bu siyeze dönüşmüş.

Bulgur Pilavini kim buldu?

MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.