Kedilerde toksoplazma nedir?

İçindekiler:

  1. Kedilerde toksoplazma nedir?
  2. Kedilere toksoplazma nasıl bulaşır?
  3. Aşılı kedide toksoplazma olur mu?
  4. Kedilerde toksoplazma nasıl oluşur?
  5. Kedi paraziti insana nasıl bulaşır?
  6. Toksoplazma kedi tüyünden bulaşır mı?
  7. Kedideki parazit insana bulaşır mı?

Kedilerde toksoplazma nedir?

Toksoplazma yani gondii tek hücreli bir mikroorganizmadır. Genellikle kedilerde meydana gelir ve bazı çiftlik hayvanlarını da enfekte edebilir. Toksoplazma her ne kadar hayvanlarda ürese de, insanları da enfekte edebilen bir hastalık çeşididir.

Kedilere toksoplazma nasıl bulaşır?

Kediler toxoplasma ile enfekte olmuş fare, kuş veya diğer avlayabildikleri ufak hayvanları yiyerek veya diğer enfekte bir kedinin dışkısı ile temas ederek toxoplasma enfeksiyonunu kaparlar. Enfeksiyonun alınmasından sonra iki haftaya kadar dışkı ile parazit dış ortama dışkı ile bırakılmaya başlanır.

Aşılı kedide toksoplazma olur mu?

Evde beslenen kedilerin aşılı olduğu ve risk olmadığı fikri yanlıştır, çünkü toksoplazmanın aşısı yoktur. Buna rağmen, kediler yılda sadece 2-3 hafta parazit saçtıklarından, parazite maruz kalma riski evdeki kediden ziyade çevreden olduğu da bir gerçektir.

Kedilerde toksoplazma nasıl oluşur?

Kediler; parazit ile kontamine gıdalar (kemirgenler, kuşlar veya çiğ etler) tarafından enfeksiyona yakalanırlar. Oral olarak alınan etken kedilerin ince bağırsağında çoğalmaya başlar ve ookistleri oluşturur. Oluşan ookistler yaklaşık 3 hafta içinde dışkıyla dışarı çıkarlar ve 1 hafta içinde sporlar oluşur.

Kedi paraziti insana nasıl bulaşır?

Kedi kumuna atılan dışkı, temizlenmesi sürecinde insanlara bulaşır. Tokso'nun bulaşması Toksoplazmoz olarak adlandırılır ve vücuda bir kez girdiğinde burada kalır. Bir oositin kedi olmayan bir vücuda girmesinin ardından, oositler açılır ve Tokso zigotları hızlı bir şekilde bölünmeye başlar.

Toksoplazma kedi tüyünden bulaşır mı?

Sokak kedileri toksoplazmayı genelde ufak oldukları dönemde geçirirler. Büyük kedilerin toksoplazma etkeni barındırma ihtimalleri azdır. Kedi tırmalaması çoğunlukla toksoplazma bulaşmasına neden olmayan bir durumdur. Kedi tüyü ise toksoplazma barındırmaz.

Kedideki parazit insana bulaşır mı?

Bu sorunun yanıtı kedi sahiplerinin ne korkulu rüyası olsa da, ne yazık ki cevabı “EVET”. Kedinizdeki bazı parazitlerin sizlere bulaşması mümkün. Yeterli hijyen koşulları sağlanamadığında ve düzenli aşılama yapılmadığında , ne yazık ki kedinizde ki kurtlar, mikroplar veya pazazitlere size de bulaşacaktır.