Kimler üreticidir?

İçindekiler:

  1. Kimler üreticidir?
  2. Ayıplı maldan kimler sorumludur?
  3. Ayıplı malın neden olduğu zararlardan sorumluluk?
  4. Eksiklik içeren mal ve hizmetlere ne denir?
  5. Ayıplı hizmetin neden olduğu zararlardan sorumluluk Hakkında Yönetmelik?
  6. Ayıplı mallarda tüketicinin seçimlik hakları nelerdir?
  7. Satıcı ayıplı mal sebebiyle malın tüketiciye tesliminden itibaren ne kadar süre ile ayıptan sorumludur?
  8. Ayıplı mal ve kusurlu mal kavramları nelerdir?
  9. Ambalajında etiketinde veya kullanma kılavuzunda yer alan veya satıcı tarafından vaat edilen özelliklere aykırı olan eksiklik içeren mal ve hizmetlere ne denir?
  10. Cayma hakkı hangi tür satışlarda vardır?

Kimler üreticidir?

[13] İmalatçı/Üretici: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan mal ya da bu malların hammaddelerini yahut ara mallarını üretenler ile mal üzerine markasını, unvanını veya herhangi bir ayırt edici işaretini koyarak kendisini imalatçı olarak gösteren gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır.

Ayıplı maldan kimler sorumludur?

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun (TKHK) 4. maddesine göre; “İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ve kredi veren; ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur ”, denilmektedir.

Ayıplı malın neden olduğu zararlardan sorumluluk?

MADDE 6 —Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür. ... Ayıplı malın neden olduğu zararlardan dolayı birden fazla kimse sorumlu olduğu taktirde, bunlar müteselsilen sorumludurlar.

Eksiklik içeren mal ve hizmetlere ne denir?

Ayıplı hizmet, kanundaki ifadesi ile, “sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.” Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri ...

Ayıplı hizmetin neden olduğu zararlardan sorumluluk Hakkında Yönetmelik?

Ayıplı Malın Neden Olduğu Zararlardan Sorumluluk Hakkında Yönetmelik. ... YönetmeliğinSorumluluk” başlığını taşıyan 6. maddesi gereği; ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.

Ayıplı mallarda tüketicinin seçimlik hakları nelerdir?

Bu kapsamda Tüketicinin seçimlik hakları şunlardır:
  • Satın aldığı ayıplı ürünü geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
  • Satılanı geri vermek istemezse ayıp oranında indirim isteme,
  • Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, tüm masraflar satıcıya ait olarak onarım isteme.
Daha fazla öğe...

Satıcı ayıplı mal sebebiyle malın tüketiciye tesliminden itibaren ne kadar süre ile ayıptan sorumludur?

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Ayıplı mal ve kusurlu mal kavramları nelerdir?

Ticaret kanununda belirtilen tanımı ile ayıplı mal; etiketinde, ambalajında, reklamında bildirilenlere uyulmayan, standardında veya teknik düzenlemesinde hata ve eksik olan; tüketicinin beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran, her türlü maddi, ekonomik ve hukuki eksiklikleri içeren maldır.

Ambalajında etiketinde veya kullanma kılavuzunda yer alan veya satıcı tarafından vaat edilen özelliklere aykırı olan eksiklik içeren mal ve hizmetlere ne denir?

Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, ...

Cayma hakkı hangi tür satışlarda vardır?

Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.