Aspir bitkisi hangi bölgede yetişir?

İçindekiler:

  1. Aspir bitkisi hangi bölgede yetişir?
  2. Aspir bitkisi hangi yemeklerde kullanılır?
  3. Aspir toprağa zarar verir mi?
  4. Aspir nasil yetişir?
  5. Aspir nasil yenir?
  6. Aspir tohumu dönüme ne kadar ekilir?
  7. Aspir nasıl bir şeydir?
  8. Aspir su ister mi?

Aspir bitkisi hangi bölgede yetişir?

Ülkemizde en fazla aspir üretimi, İç Anadolu Bölgesi'nde yapılmakta olup il bazında ise Ankara, Şanlıurfa ve Eskişehir'de ilk sıralarda yer almaktadır. Aspir üretimi yapılan diğer iller ise, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri, Yozgat, Amasya, Afyon ve Karaman olarak sıralanıyor.

Aspir bitkisi hangi yemeklerde kullanılır?

Haspir yörede et yemeklerinde ve özellikle yoğurtlu yemeklerde kullanılır. Bu yemeklerde çok az eklemek yeterlidir. Güneşin renklerini taşıyan haspir, en çok yoğurtlu yemeklere yakışır ve orman, keme aşı, çiğdem aşı, çağla aşı gibi yöresel yemeklerde tercih edilir.

Aspir toprağa zarar verir mi?

Aspir, toprak bakımından çok seçici değil. Ancak yine de derin, verimli tınlı, drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek, topraklar ideal. ... Tuzlu topraklar aspire zarar verir. Çimlenme, verim ve yağ oranı düşer.

Aspir nasil yetişir?

Aspir, yazlık bir bitkidir ve bu sebeple baharda ekilir. Ancak, kışları fazla soğuk olmayan, ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekimi yapılabilir. Çukurova'da Kasım ayında, Şanlıurfa''da ise Aralık başında ekilebilir. Fide döneminde, diğer bitkilere göre soğuğa daha dayanıklı olduğu için biraz daha erken ekilebilir.

Aspir nasil yenir?

Mısır'da, aspir tohumları öğütülüp susamla karıştırılarak tüketilmektedir. Hindistan, Pakistan ve Burma'da, genç yapraklar ve genç aspir fidecikleri, yeşil salata yapımında kullanılmakta, haşlanarak yenmekte veya sebze yemeği olarak pilavla tüketilmektedir.

Aspir tohumu dönüme ne kadar ekilir?

Tohumluk Miktarı ve Ekim Derinliği:Sıra arasının 15-20 cm olduğu durumlarda, dekara 4-6 kg tohumluk kullanılmalıdır. Bu durumda, tohumun iriliğine göre (1000 tane ağırlığı), dekarda 100.000-120.000 arası bitki (ortalama 100.000 bitki) bulunacak ve sıra üzeri mesafesi de 5 cm olacaktır.

Aspir nasıl bir şeydir?

Yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen, tek yıllık, geniş yapraklı, sarı, kırmızı, turuncu, beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahip, dikenli ve dikensiz tipleri olan, kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı % 30-50 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan aspir bitkisinin, Güney ...

Aspir su ister mi?

Toprak bakımından çok seçici olmasa da derin ,verimli,tınlı,drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek pH değeri nötr olan topraklar aspir tarımı için idealdir.