Kol Felci Nedir?

İçindekiler:

  1. Kol Felci Nedir?
  2. Doğumsal kol Felci Neden Olur?
  3. Brakial pleksus zedelenmesi nedir?
  4. Obstetrik brakial pleksus nedir?
  5. Doğumsal kol felci Nedir?
  6. Doğumsal omuz felci nedir?
  7. Klumpke felci hangi sinir?
  8. Brakial pleksus zedelenmesi hangi pozisyonda olur?
  9. Brachial pleksus yaralanmaları nedir?
  10. Brakial pleksus bloğu nedir?
  11. Erb felci nedir?
  12. Sinir kesilmesi nasıl iyileşir?
  13. Garson eli deformitesi hangi sinir?
  14. Brachial plexus ne demek?
  15. Erb felci hangi kas?
  16. Plexus Lumbalis ne demek?
  17. Pleksus bloğu nedir?
  18. Interskalen blok nedir?
  19. Erb's Palsy Nedir?

Kol Felci Nedir?

Doğumsal kol felci (Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi), doğum esnasında bebeğin doğum kanalında sıkışması nedeniyle, tüm kola giden ve adına brakiyal pleksus denilen boyundan çıkan sinir topluluğunda gelişen hasara bağlı, kolda oluşan felç durumudur.

Doğumsal kol Felci Neden Olur?

Brakiyal pleksustan çıkan sinir dalları sırt ve göğsün bir kısmı, omuz bölgesi, kol, önkol ve elin hem hareketlerinden, hem de hissetmesinden sorumlu sinirlerdir. Doğumsal kol felçleri doğum öncesinde veya doğum sırasında çeşitli nedenlerle brakiyal pleksusta meydana gelen hasar sonucu oluşan felçlerdir.

Brakial pleksus zedelenmesi nedir?

Zorluklarla karşılaşmış ancak yaşamıyı başarmış isek eğer karşılaşabileceğimiz sorunlardan birisi 'Doğumsal Brakiyal Pleksus lezyonu' olarak tanımlanan boyun bölgesindeki omurlardan çıkıp kolun sinirlerini oluşturan örgünün (pleksusun) zedelenmesidir. Burada oluşan hasar kürek kemiği, omuz ve kol kaslarını etkiler.

Obstetrik brakial pleksus nedir?

Brakial Pleksus, üç büyük dal halinde seyrederek, tüm kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlayan büyük bir sinir topluluğudur. Zedelenmesi durumunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el bileği, el ve parmak kasları etkilenecektir.

Doğumsal kol felci Nedir?

Doğumsal kol felci, özellikle zorlu doğumlarda kola giden sinirlerin hasar görmesiyle oluşan klinik bir tablodur. Hasarın olduğu yere göre omuzda ağırlıklı, elde ağırlıklı ya da tüm kolda ağırlıklı bir tutulum görülebilir.

Doğumsal omuz felci nedir?

Brakial pleksus'tan çıkan sinir dalları sırt ve göğsün bir kısmı, omuz bölgesi, kol, önkol ve elin hem hareketlerini, hem de hissetmesini sağlarlar. Zorlu doğum sırasında brakial pleksusun hasar görmesiyle oluşan klinik tabloya ise doğumsal kol felci adı verilir.

Klumpke felci hangi sinir?

C7 tutulumu olursa parmaklarda bahşiş isteme pozisyonunda kıvrılmalar meydana gelir. C4 tutulumu da tabloya eşlik ederse frenik sinirde etkilenir ve buna bağlı belirtiler de ortaya çıkar. Alt trunkus (sinir kökü) tutulumuna Klumpke felci denir.

Brakial pleksus zedelenmesi hangi pozisyonda olur?

Çoğunlukla C5-C6 spinal sinirler etkilenirken C7 de de zedelenme olabilmektedir. Bu tip yaralanması olan bebekler omuzlarını hareket ettiremezler ve kollarını uzatıp döndürmekte zorlanırlar. Omuzları düşüktür ve bahşişçi eli olarak tanımlanmaktadır.

Brachial pleksus yaralanmaları nedir?

Brakiyal Pleksus Yaralanmaları, boyun ve omuzdaki sinirler bir çarpışmadan sonra gerildiğinde veya sıkıştığında oluşan yaralanmalardır. Bu yaralanmalar temas ve çarpışma sporlarında yaygındır. Omuzdan ele yayılan acı veya yanma ağrıları olarak adlandırılır.

Brakial pleksus bloğu nedir?

Brakial pleksus blokları, hem anestezi hem de postoperatif analjezi amacıyla, anestezi pratiğinde, uzun yıllardır kullanılmaktadır (1). ... İS blok genellikle omuz ve üst kol cerrahisine anestezi ve analjezi sağlar (4,5).

Erb felci nedir?

Brakial plexus, omurilikten omuz, kol ve ellere sinyal taşıyan bir sinir ağıdır. Brakial plexus felci, bu sinirlerde hasar sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Erb paralizisi, bu sinir ağının üst kısımlarındaki hasardan; Klumbke ise alt kısımlarındaki hasardan kaynaklanır.

Sinir kesilmesi nasıl iyileşir?

Sinir sıkışması tedavisi yapılırken hastanın durumuna ve sıkışmanın görüldüğü bölgeye göre tedavi uygulanır. Ağır olmayan durumlarda atel, bant kullanımı ya da sinir sıkışması yaşanan bölgenin dinlendirilmesine bağlı işlemler yapılmaktadır. Sonrasında ise fizik tedavi ile süreç devam ettirilir.

Garson eli deformitesi hangi sinir?

C5-T1 spinal sinir köklerinden oluşur. Bu pleksusların zedelenmesi sonucu oluşur .

Brachial plexus ne demek?

Brakial Pleksus, omurilikten çıkan sinir köklerinin üç büyük dal halinde seyrederek birbirleri ile bağlantı oluşturduğu, koltuk altı bölgesinde yer alan büyük bir sinir topluluğudur. Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar.

Erb felci hangi kas?

Preganglionik düzeyde olan ve sinir k›l›f› ile birlikte ak- son bütünlü¤ünün de bozuldu¤u nörotmezis durumu ise avulziyon olarak adland›r›l›r (1,3). Klasik Erb felci omuz kaslar›, dirsek fleksörleri ve önkol supina- törlerinde zay›fl›k veya felci içerir. Etkilenen kol iç rotasyon, ekstan- siyon ve pronasyondad›r.

Plexus Lumbalis ne demek?

Lumbal pleksus T12-L4 spinal sinirlerin ventral dallarından oluşur. Terminal dalları duyusal ve motor dallar olarak, alt ekstremite, uyluk ön yüz ve medialini innerve ederler. Lumbal pleksus ana dalları: n.femoralis, n.obturatorius ve n. cutaneus femoris lateralis'tir.

Pleksus bloğu nedir?

Hipogastrik pleksus bloğu: Rahim,böbrek ve prostat gibi organların sinirlenmesi hipogastrik pleksus tarafından sağlanır. Bu bölgenin kanser ağrılarında ağrının dindirilmesi ya da en aza indirgenmesi ve diğer ilaçların daha etkili hale gelebilmesi için hipogastrik pleksus bloğu uygulanır.

Interskalen blok nedir?

İnterskalen blok brakial pleksusun boyunda C6 hizasında, interskalen (anterior ve median skalen kaslar arasından) aralıkta bloke edilmesi tekniğidir.

Erb's Palsy Nedir?

Brakial plexus, omurilikten omuz, kol ve ellere sinyal taşıyan bir sinir ağıdır. Brakial plexus felci, bu sinirlerde hasar sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Erb paralizisi, bu sinir ağının üst kısımlarındaki hasardan; Klumbke ise alt kısımlarındaki hasardan kaynaklanır.