Kırılganlık ne demek?

İçindekiler:

  1. Kırılganlık ne demek?
  2. Kırılganlık nedir tıp?
  3. Yaşlılarda kırılganlık nedir?
  4. Geriatrik sendrom Nedir?
  5. Malzemede kırılganlık nedir?
  6. Psikolojik kırılganlık nedir?
  7. Kırılgan Beşli ne demek?
  8. Kırılgan hasta ne demek?
  9. Yaşlılarda sık görülen hastalıklar nelerdir?
  10. Metallerin mekanik özellikleri nelerdir?
  11. Mavi kırılganlık nedir?
  12. Yaşlılık sendromu nedir?
  13. Evde sağlık hizmeti alan hastalarda en sık görülen hastalıklar nelerdir?
  14. Yaşlılarda sık görülen akut sağlık sorunları nelerdir?
  15. Geriatrik Onkoloji Nedir?

Kırılganlık ne demek?

Bütünsel bir sendrom olan Kırılganlık Sendromu bir başka deyişle, vücuttaki metabolik enerjinin ve bilişsel rezervlerin tükenmesi halidir. ... Kaynağı belli olmayan; teşhis edilmesi güç şikayetlerle kendini gösteren bu sendromun bir diğer belirtileri de, kronik yorgunluk, iştahsızlık ve motivasyon düşüklüğü.

Kırılganlık nedir tıp?

Kırılganlık (Frailty) sendromu, biyolojik yaşlanmaya bağlı vücut fonksiyonlarındaki azalma sonucu strese vermeleri gereken fizyolojik ya- nıttaki azalma olarak tanımlanmaktadır.

Yaşlılarda kırılganlık nedir?

Kırılganlık; yaşlanma ile gelişen fizyolojik değişiklikler, hastalıklar, uzun süreli aktivite kayıpları veya yetersiz beslenme gibi nedenlerle ortaya çıkan düzensizliğin neden olduğu, insan vücudundaki sistemlerin birço- ğundaki rezervlerin tükenmesi ile belirgin bir durumdur.

Geriatrik sendrom Nedir?

Yaşlı hastada, çoğunlukla atipik semptomlarla kendini gösteren ve hastalık tanımı ile tam olarak açıklanamayan klinik durumları ve semptomları tanımlamak için geriatrik sendrom terimi kullanılmaktadır.

Malzemede kırılganlık nedir?

Metallerin mekanik özellikleri arasında kırılganlık (Brittleness), bir malzemenin görece küçük bir miktarda kuvvet, darbe veya şok uygulanması durumunda malzemede oluşabilecek kırılma veya bozulma durumudur.

Psikolojik kırılganlık nedir?

Psikolojik kırılganlık başarıya ya da dışsal onaya bağımlı olarak benlik değerine yönelik geliştirilen bilişsel inançları ifade etmektedir (Sinclair ve Wallston, 1999: 120).

Kırılgan Beşli ne demek?

Kırılgan beşli, Amerikan bankası Morgan Stanley'nin cari açık ve enflasyon oranlarının yüksekliği ve dış yatırımlara duydukları ihtiyaç dolayısıyla Hindistan, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'dan oluşan beş ülkeye verdiği addır.

Kırılgan hasta ne demek?

Kırılganlık, fizyolojik rezervde azalma, stres intoleransı, yavaşlık, güçsüzlük, düşük fiziksel aktivite, tükenmişlik ve beden kitle endeksinde azalma gibi olumsuz sağlık sonuçlarının tamamını tanımlayan ve ölümle sonuçlanabilen geriatrik bir sendromdur (6,7).

Yaşlılarda sık görülen hastalıklar nelerdir?

Yaşlılıkta Görülen Hastalıklar
  • Kemik Erimesi – Osteoporoz nedir?
  • Tansiyon.
  • Romatizma.
  • Vertigo.
  • Şeker (Diyabet)
  • Kolesterol.
  • Göz Tansiyonu.
  • Felç
Daha fazla öğe...

Metallerin mekanik özellikleri nelerdir?

Metallerin mekanik özellikleri arasında kırılganlık (Brittleness), bir malzemenin görece küçük bir miktarda kuvvet, darbe veya şok uygulanması durumunda malzemede oluşabilecek kırılma veya bozulma durumudur.
  • Sünme(Creep) ...
  • Elastiklik (Elasticity) ...
  • Sertlik (Hardness) ...
  • Tokluk (Toughness)

Mavi kırılganlık nedir?

Düşük karbonlu yumuşak çeliklerin şekillendirilmesi sırasında meydana gelebilecek en önemli problem mavi gevrekliktir. Bu olay karbon (ve/veya azot) atomlarının küçük çaplı olması nedeniyle kolay yayınmalarından kaynaklanır ve işleme sırasında kırılganlık yaratır.

Yaşlılık sendromu nedir?

*Yaşlının yalnız olması, artık bakıma ihtiyacı var iken, ona bakacak bir ailesi olmaması takdirde, bu yalnızlık, çok daha fazla zor bir yaşlılık sendromu yaşatır. *Değişen ortamlar, yaşam koşulları ve yakın ilişkiler kişiyi bu dönemde mutsuzluk, çaresizlik ve sonuç olarak da depresyona sürükleyebilir.

Evde sağlık hizmeti alan hastalarda en sık görülen hastalıklar nelerdir?

Katılımcılar arasında en sık görülen sağlık problemi %44,5 ile hipertansiyondur (erkeklerde %28,9; kadın- larda %56,3). Hipertansiyonu %25,8 ile SVO, %23,9 ile kalp-damar hastalığı, %21,5 ile diyabet, %20,6 ile de- mans, %17,2 ile kırıklar, %16,3 ile dekübit ve %15,3 ile osteoporoz takip etmiştir.

Yaşlılarda sık görülen akut sağlık sorunları nelerdir?

Geriatrik sendromları immobilizasyon (hareketsizlik), düşme, malnütrisyon (beslenme bozukluğu), demans, depresyon, osteoporoz, bası yarası, polifarmasi (çoklu ilaç kullanımı), duyma ve işitmede azalma, sarkopeni (kas kütlesinde azalma), idrar ve dışkı kaçırma ile kırılgan yaşlı olarak sayabiliriz.

Geriatrik Onkoloji Nedir?

Geriatrik onkoloji nedir? Geriatrik onkoloji, genellikle 65 yaş ve üzeri olarak tanımlanan, yaşlılarda kanser teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Oldukça genç, ama giderek önem kazanan bu alt uzmanlık, yaşlıların kanser tedavisinde özel gereksinimleri olduğunun anlaşılması ile kurulmuştur.