Vali olmak için gerekli şartlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Vali olmak için gerekli şartlar nelerdir?
  2. Vali nasıl atanır?
  3. Vali olmak için hangi okulu bitirmek gerekir?
  4. Kaymakamların görev süresi ne kadar?
  5. Kaymakamlık tayinleri nasıl olur?
  6. Kaymakam Hangi memur sınıfında?

Vali olmak için gerekli şartlar nelerdir?

Vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk yada İşletme gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına girerek başarılı olunması gerekmektedir.

Vali nasıl atanır?

Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.

Vali olmak için hangi okulu bitirmek gerekir?

Vali olmak için lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Üniversitelerin Politik Bilimler Fakültesi, Hukuk fakültesi, İktisadi ve idari bilimler ya da işletme fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Sadece bu bölümlerden mezun olmuş olmanız vali olmanız için yeterli değildir.

Kaymakamların görev süresi ne kadar?

Kaymakamlık kursunu başarıyla tamamladıktan sonra müşterek kararname ile atanarak görev başına gelen kaymakamlar, valilere bağlı olarak çalışırlar. Görev yerleri atama yönetmeliklerindeki ilçe sınıflandırmasına göre değişir. Bu süreler 2 yıldan 5 yıla kadar çıkabilmektedir.

Kaymakamlık tayinleri nasıl olur?

Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikiyle tayin olunur. Kaymakamlığa sadece mülki idare amirliği hizmetleri sınıfından olanlar vekalet edebilir.

Kaymakam Hangi memur sınıfında?

Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 36/IX maddesine göre; Valiler ve kaymakamlar ile bu sıfatı kazanmış olup, İçişleri Bakanlığı merkez ve iller kuruluşunda çalışanları ve maiyet memurlarını (kaymakam adayları) kapsamaktadır.