Aort kapak değişimi nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Aort kapak değişimi nasıl olur?
  2. Tavi ne kadar sürer?
  3. Kalpte hafif Ay nedir?
  4. Aort damarı neden daralır?
  5. TAVİ riskli mi?
  6. TAVİ yöntemi kimlere uygulanır?

Aort kapak değişimi nasıl olur?

Ameliyatsız aort kapağı değişimi; yani TAVI nedir? TAVI, göğüs kafesi açılmadan kasık ya da kol damarı bazen de şah damarından girilerek yapılan bir işlemdir. Kısacası açık kalp ameliyatına gerek duymadan bir damar yoluyla girilerek dar olan aort kapağının içerisine yeni kapak yerleştirilmesidir.

Tavi ne kadar sürer?

TAVI işlemi anjiyografi (veya kateter) laboratuvarında özel eğitimli girişimsel kardiyoloji doktoru, anestezi ekibi, hemşireler ve teknisyenlerden oluşan bir ekip tarafından yapılmaktadır. Bu işlem hastadan hastaya değişmekle birlikte (hastanın klinik durumuna ve anatomik özelliklerine göre) 1-2 saat sürebilir.

Kalpte hafif Ay nedir?

Aort yetmezliği (AY), normalde tamamen açılarak kanın ileri doğru gitmesine izin veren ve kapanarak kanın geriye kaçışını önleyen kapakçıkların, çeşitli nedenlerle tam kapanamaması ve ileri doğru fırlattığı kanın bir kısmının sol ventriküle tekrar geri gelmesi ve böylece sol ventrikülün işinin (yükünün) artmasıdır.

Aort damarı neden daralır?

Yaşla birlikte yıpranma, damar sertliği, kireçlenme aort damarını tutarsa aort kapağının daralması meydana gelir. Aort kapak darlığı genç yaşlarda da olur. Aort kapak darlığının sebepleri doğumsal kusurlar olabilir. Doğumsal olarak kalpteki üç yaprakçık yerine iki yaprakçık olması nedeniyle aort kapağı yıpranabilir.

TAVİ riskli mi?

TAVİ işleminde ve takip eden 30 günde ölüm riski % 1-5 kadardır. Yine işlem sonrası 1 aylık sürede küçük ya da büyük felç geçirme riski % 1-2 kadardır. Ölüm ve felç geçirme dışındaki riskler büyük ölçüde tedavi edilebilir risklerdir.

TAVİ yöntemi kimlere uygulanır?

TAVİ yöntemi Dünyada ve Türkiye'de aort kapağı ameliyatlarında uygulanan en güncel ve başarılı tedavi yöntemidir. TAVİ İŞLEMİ KİMLERE UYGULANIR? Kalp hastalığı yanında böbrek, akciğer ve karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalığı olan hastalarda bu yöntemin uygulanması önerilmektedir.