Yürütmeyi kim denetler?

İçindekiler:

  1. Yürütmeyi kim denetler?
  2. Düzenleme yetkisi nedir?
  3. Zımni işlem ne demektir?
  4. Birel işlemler nedir?
  5. Kanuna göre idari işlemlerin unsurları nelerdir?
  6. Eda davası ne demek?
  7. Iptal davasını kim açabilir?
  8. Iptal davası hangi durumlarda açılabilir?
  9. Iptal davası özellikleri nedir?
  10. Iptal davası konuları nelerdir?
  11. Iptal davasının konusunu ne oluşturur?

Yürütmeyi kim denetler?

Yasama Yürütme Ve Yargı Nedir ? Nedirhttps://yasama-yurutme-ve-yargi-nedir.nedir.orghttps://yasama-yurutme-ve-yargi-nedir.nedir.org

  1. Önbellek

Düzenleme yetkisi nedir?

Düzenleme yetkisi, İdarenin üstlendiği görevleri yerine getirebilmesi için, Anayasa ve kanunlara aykırı olamamak kaydıyla genel ve soyut düzenlemeler yapabilme, genel ve soyut nitelikte normlar koyabilme yetkisidir.

Zımni işlem ne demektir?

Zımni işlem, idarenin, kimsenin talebine gerek duymadan kendiliğinden yapması gereken işlemler karşısında hareketsiz kalmasıdır.

Birel işlemler nedir?

Soyut ve genel kural koyan, bir kez uygulanmakla tükenmeyen, gayri şahsi, muhataplarını bir kategori olarak ele alan işlemlerdir. ... Kişi olarak ismen yaklaşıyorsa birel; kategori olarak yaklaşıyorsa düzenleyici – kural işlem söz konusudur.

Kanuna göre idari işlemlerin unsurları nelerdir?

İdari İşlemin Unsurları

  • Yetki Unsuru. Yetki, idarenin belirli bir işlemi yapabilme ehliyetini göstermektedir. ...
  • Şekil Unsuru: İdare yaptığı ve yapacağı işlemlerde, kural olarak yazılı şekil unsuruna tabiidir. ...
  • Usul Unsuru: ...
  • Sebep Unsuru: ...
  • Konu Unsuru: ...
  • Amaç Unsuru:

Eda davası ne demek?

Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. Tespit davası yoluyla, mahkemeden, bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir.

Iptal davasını kim açabilir?

İptal davası açma yetkisi ise sadece Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Iptal davası hangi durumlarda açılabilir?

Mirastan mal kaçırma, ehliyetsizlik, vekaletin kötüye kullanılması, çeşitli imar uygulamaları, ölünceye kadar bakma sözleşmeleri, aile konutu, zaman aşımı ve zilyetlik nedeniyle oluşan mülkiyet haklarının ihlalinde tapu iptal davası açılabilir.

Iptal davası özellikleri nedir?

İptal davaları, yönetimin hukuka uygunluğunu sağlayan yollar olup, bu yolla idarenin hukuka açıkça aykırı işlemleri iptal edilmektedir. Menfaati ihlal edilen hemen herkese dava hakkı tanınmaktadır. İptal davaları tamamen idari yargıya özgü bir dava türü olup, sonuçlarından ilgili olan her kes yararlanabilmektedir.

Iptal davası konuları nelerdir?

2577 sayılı İYUK'un 2. maddesine göre iptal davası; “İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davalar” olarak tanımlanmıştır.

Iptal davasının konusunu ne oluşturur?

İptal davasının konusunu tek yanlı idari işlemler oluşturur. İptal davasının amacı ilgilileri hukuka aykırı işlemlere karşı korumaktır. İptal davası üzerine verilen iptal kararı sadece taraflar arasında değil,herkes için hüküm ve sonuç doğurur.