CBS de topolojik veri ne demek?

İçindekiler:

  1. CBS de topolojik veri ne demek?
  2. Mekansal sorgulama nedir?
  3. CBS Laboratuvarı kim kurdu?
  4. Konumsal bilgi sistemi nedir?
  5. Mekansal ne demek?
  6. Mekansal istatistik nedir?
  7. Mekansal Ekonometri Nedir?
  8. Yoğunluk Analizi Nedir?
  9. Kernel yoğunluk analizi nedir?
  10. Bakı analizi nedir?
  11. Konumsal nedir?
  12. Tampon Analizi Nedir?

CBS de topolojik veri ne demek?

Topoloji, CBS içinde depolanan konumsal verilerle, sistem arasında konumsal analizlere ve sorgulamalara olanak tanıyan bir yapay mantık kurar. ... (Yomralıoğlu, 2009) Buradan da anlaşılacağı üzere topoloji, konumsal nesneler arasında ki ilişkiyi belirtir.

Mekansal sorgulama nedir?

Mekansal sorgulamalar ise grafik veriler ve hem grafik hem de öznitelik verileri için aynı anda yapılan sorgulamaları içerir. Dolayısı ile grafik veriden öznitelik verisine ya da öznitelik verisinden grafik verisine hızlı bir geçiş söz konusudur.

CBS Laboratuvarı kim kurdu?

Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarı ilk defa 2001 yılında 8 pentium tabanlı bilgisayar ve AutoCAD r14 ile Softdesk v8.

Konumsal bilgi sistemi nedir?

Konumsal Bilgi Sistemleri Nedir? Objeye, mekana ilişkin tüm verilerin sayısal harita üzerinde yeryüzü ile ilişkilendirilmesi ve yönetilmesini esas alan bir bilgi sistemidir. Konumsal Bilgi Sistemlerinde hizmet verdiğimiz iş alanları aşağıdaki gibidir; Coğrafi Bilgi Sistemleri.

Mekansal ne demek?

Mekansal plan, İmar Kanunu çerçevesinde hazırlanan, kapsadıkları alan ve amaçları açısından üst kademeden alt kademeye doğru sırasıyla mekansal strateji planı, çevre düzeni planı ve imar planını, nazım imar planını, ulaşım ana planını, uygulama ana planını, uzun devreli gelişme planını ifade eder.

Mekansal istatistik nedir?

En genel anlamıyla mekansal istatistik (mekansal veri analizi), konuma dayalı olgulara ait hipotezlerin test edilmesinde kullanılan niceliksel analizleri kapsar. ... Mekansal olguları anlamak için veri analizleri yapıldığında analizler nokta, çizgi ve alan ile ifade edilen verileri kapsar.

Mekansal Ekonometri Nedir?

Mekânsal ekonometri, coğrafik birimler arasındaki mekânsal etkileşim etkilerini inceleyen ekonometrinin bir alt dalı olup bu bakımdan klasik ekonometriden ayrılmaktadır. Söz konusu birimler şehirler, ülkeler, eyaletler, bölgeler olabilir ve çalışmanın doğasına bağlı olarak daha da çeşitlendirilebilmektedir.

Yoğunluk Analizi Nedir?

Yoğunluk Analizi ile nokta ve çizgi tipi özelliklerin kümelendiği yerler belirlenebilir. Kümele çalışmaları için bu boyutların incelenmesinde genellikle yoğunluk analizi kavramı kullanılır. ...

Kernel yoğunluk analizi nedir?

Kernel yoğunluk analizi ise hücrelerle değil de, tanımlı bir yarıçapa sahip çember içerisine düşen noktaların yoğunluğu ile bu kaynaktan itibaren uzaklaştıkça değişen noktasal yoğunluğu ifade eder. Her bir hücrenin etrafındaki bir yakınlığın içine düşen nokta özelliklerinden birim alan başına bir büyüklük hesaplar.

Bakı analizi nedir?

Bakı, arazide bulanan detaylara ait yüzeylerin bakış yönlerinin belirlenmesinde kullanılan sayısal bir arazi analiz şeklidir (Anonim, 2007). Güneşten yararlanma, güneşten korunma, bitkilendirme, yapısal elemanların (konutlar, spor alanları vs) konumlandırılmasında bakı analizinden yararlanılmaktadır.

Konumsal nedir?

konumsal mallar İkame mallarla beğeni açısından kıyaslandığında, değeri tamamen konumu dolayısıyla tercih sıralamasında aldığı yere göre belirlenen mallar.

Tampon Analizi Nedir?

Tampon (buffer) analizi GIS´in belirli bir coğrafik mesafe içinde istenen bilgilere yönelik sorgulama yapmasıdır. Vektör veri de nokta, çizgi veya poligon özellikleri için bu analiz yapılır.