Giresun düğün gelenekleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Giresun düğün gelenekleri nelerdir?
  2. Geline düğün alışverişinde neler alınır?
  3. Kına tepsisini kim döndürür?
  4. Türk düğün Gelenekleri nelerdir?
  5. El öpmeye gelen geline ne verilir?
  6. Erkekler kınayı nereye yakar?
  7. Bayramda gelin görmeye giderken ne alınır?
  8. Düğünde geline ne takılır?
  9. Tanışmada geline ne hediye alınır?
  10. Kına gecesinde kayınvalide geline ne takar?

Giresun düğün gelenekleri nelerdir?

Giresun'da yapılan düğün törenleri çok görkemli geçer. Köylerde çalgılardan, oğlan evinde erkek ve kadınlar, kız evinde ise çoğunlukla kadınlar düğün yapar. Çarşamba günü gecesi gelinin eline kına yakılır. Bu geceye "kına gecesi" adı verilir.

Geline düğün alışverişinde neler alınır?

Gelin nişan bohçasına genellikle; iç çamaşırı takımları, gecelik ve pijama takımı, çorap, terlik, elbise, ayakkabı, parfüm deodorant, makyaj seti, çanta, bornoz, havlu, ayna ve tarak seti konulur.

Kına tepsisini kim döndürür?

Kına bakır tas içinde hazırlanır sonra mumlar ile süslenmiş kına tepsisinin de üzerine konur. Kına gecesinde bekar kızlar ellerinde olan mumlar eşliğinde evlenecek olan gelinin etrafında döner türkü söyler bir aile büyüğü kına tepsisini taşır.

Türk düğün Gelenekleri nelerdir?

Düğün adetleri içinde; pazartesi veya perşembe düğün alışverişi yapmak, düğün çağrıcısı tutmak, gelin ve damat hamamı gibi adetler vardır. Gelin düğün günü hamama götürülür. Günümüzdeki gelin hamamı törenleri, bazı değişik uygulamalarla geleneksel olarak uygulanır. Damat, eğlence eşliğinde tıraş edilir.

El öpmeye gelen geline ne verilir?

EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.

Erkekler kınayı nereye yakar?

damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.

Bayramda gelin görmeye giderken ne alınır?

Ramazan Bayramında hediye olarak kıza; altın bilezik, elbise, kumaş, ayakkabı, tülbent, çorap v.b. şeyler götürülür.Kurban Bayramında ise kız evine; gelin İçin bir tane kurbanlık koyun alınır. Koyunun boynuna da, yorgan yüzü veya altın bağlanır. Ayrıca gene elbise, ayakkabı, çorap v.b. hediyeler alınır.

Düğünde geline ne takılır?

Düğünde Geline Ne Takılır?
  • Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor.
  • Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. ...
  • Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın takıyor.

Tanışmada geline ne hediye alınır?

Ailelerin tanışma merasimine genellikle tatlı götürülür. “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” inanışından yola çıkarak süregelen bu gelenek için genellikle lokum, çikolata, baklava gibi tatlılar tercih edilir. Tabii gelinin annesine vermek üzere bir demet çiçek de genellikle ilk tanışmada götürülecek hediyelerdendir.

Kına gecesinde kayınvalide geline ne takar?

Kına gecesinde gelinin avcuna kına yakan kişi eğer “Gelin avcunu açmıyor” derse kayınvalide gelinin avcuna kına hediyesi bir altın koyar. Damadın avcuna altın koyulmaz. Daha sonra kına yakılır üstüne altın koyulur ve el kapatılır.