Baş ve omurga yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalıdır?

İçindekiler:

  1. Baş ve omurga yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalıdır?
  2. Delici karın yaralanmalarında ne yapılmalı?
  3. Delici karın yaralanması nedir?
  4. Yaralanmalarda ne yapmak gerekir?
  5. Batın travması ne demek?
  6. DKAY nedir?
  7. Intraabdominal kanama nedir?
  8. Solid organ yaralanması nedir?
  9. Karaciğer travması nedir?
  10. Inversiyon ne demek tıp?
  11. Laserasyon onarımı nedir?
  12. Tıpta abrazyon nedir?
  13. Yüzeysel abrazyon ne demek?
  14. Kontüzyon ne demek tıp?
  15. Abfraksiyon nedir ne demek?
  16. Malokluzyon ne demek?
  17. Diş Kole ne demek?
  18. Dişte abrazyon ne demek?
  19. Avülsiyon nedir Diş?

Baş ve omurga yaralanmalarında ilk yardım nasıl olmalıdır?

Kafatası ve omurga yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?

  • Bilinç kontrolü yapılır,
  • Yaşam bulguları değerlendirilir,
  • Hemen tıbbi yardım istenir (112),
  • Bilinci açıksa hareket etmemesi sağlanır,
  • Her hangi bir tehlike söz konusu ise düz pozisyonda sürüklenir,
  • Baş-boyun-gövde ekseni bozulmamalıdır,

Delici karın yaralanmalarında ne yapılmalı?

Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır. Dışarı çıkmış organlar deri altına ittirilmez, yara üzerinde toplanarak üzeri temiz ve nemli bezle örtülür. Tıbbi yardım istenir (112).

Delici karın yaralanması nedir?

Delici Karın Yaralanmaları Karın bölgesindeki organlar zarar görebilir, İç ve dış kanama ve buna bağlı şok oluşabilir, Karın tahta gibi sert ve çok ağrılı ise durum ciddidir, Bağırsaklar dışarı çıkabilir.

Yaralanmalarda ne yapmak gerekir?

Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır?

  1. Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz,
  2. Yarada kanama varsa durdurulur,
  3. Yara içi kurcalanmamalıdır,
  4. Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez),
  5. Yara üzerine bandaj uygulanır,
  6. Tıbbi yardım istenir (112).

Batın travması ne demek?

KÜNT TRAVMA: Künt travma ABD'de yaralanmanın çok yaygın görülen sebebidir, bütün abdomende yaralanmaya sebep olabilir. Künt travmalarda hastalarda gücün direkt yayılımıyla kompresyon tipi yaralanma olur. Şayet kompresyon organ veya dokunun tolerans limitini aşarsa, dokular dağılır.

DKAY nedir?

Batına penetre delici kesici alet yaralanmalarında (DKAY) tedavide gecikmenin morbidite ve mortaliteye etkisini incelemek amacıyla, periton lavajı (PL) yapılarak takip edilen fakat tedavide 8 saatten fazla gecikilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi.

Intraabdominal kanama nedir?

İntraabdominal damar yaralanmaları; künt veya penetran batın travmasıyla oluşur ve sıklıkla diğer batın içi organ yaralanmalarıyla birliktedir. Mortalitenin en büyük sebebi kanama olduğu için hızla kanama kontrolü yapılmalıdır.

Solid organ yaralanması nedir?

Solid organ yaralanması değişik derecelerde kanamaya neden olur. Pankreas yaralanması ve barsak perforasyonu, peritonite, geç ortaya çıkabilen belirtilere yol açar. Böbrek hasarı, hematüri varlığı ile anlaşılabilir. Tüm travma tiplerinden sonra mikroskopik hematüri genellikle görülür.

Karaciğer travması nedir?

Karaciğer Yaralanmaları Künt travma sonrası en sık yaralanan ikinci organ. Delici yaralanma sonrası yaralanan en sık abdominal organdır. Karaciğer yaralanmalarının %50 den fazlası eksplore edildiğinde kanamamaktadır. %20 lik bir kısmında kanama , primer sütür, koter ya da hemostatik ajanlarla durdurulabilir.

Inversiyon ne demek tıp?

İnversiyon, kromozomda bir parçanın 1800 ters dönerek tekrar aynı kromozoma bağlanması şeklinde görülen kromozom anomalilerindendir.

Laserasyon onarımı nedir?

-Laserasyon: Doku yırtılmasıdır, genellikle travmaya sekonder olarak oluşur. Travma içerideki doku direncini aştığı ve derinin yırtıldığı durumlarda meydana gelir: tipik olarak kemik yüzeyini kapatan kafa derisi gibi bölgelerdeki künt travmalarda gerçekleşir.

Tıpta abrazyon nedir?

a) Sıyrık (Abrazyon): En hafif ezici alet yarasıdır. Travma sonucu cildin en üst tabakası (epidermis) sıyrılır ve dermis açıkta kalır. Canlıda sıyrılan bu bölgenin üstü dermis damarlarından çıkan serum ve hücrelerle dolarak kabuk oluşur, kabuğun altı nemli ve iltihaplı yaradır.

Yüzeysel abrazyon ne demek?

Abrazyon cildin yüzeyel dokusunda meydana gelmiş bir yaralanmadır. sıklıkla oluşabilecek yaralanmalardır. Genellikle hafif bir yanma hissi mevcuttur. Pembe veya kırmızı renktedir.

Kontüzyon ne demek tıp?

Tıp dilinde kontüzyon, deri altında meydana gelen travmatik doku hasarıdır. Halk arasında ezik veya çürük şeklinde ifade edilen kontüzyon, bir tür yumuşak doku zedelenmesidir.

Abfraksiyon nedir ne demek?

Dişlerin birbirleriyle olan temasları sonucuoluşan aşınma atrizyon, 2. dişlerin asit ataklarından etkilenerek kimyasal olarak çözünmesi erozyon, 3. dişlerde fiziksel etkenlerle meydana gelen sert doku kayıpları abrazyon, 4. aşırı okluzal streslerin etkisiyle servikal bölgede oluşan aşınmalar ise abfraksiyon olarak ...

Malokluzyon ne demek?

Diş kapanış bozuklukları, alt ve üst dişler en fazla temas konumundayken, alt birinci büyük azının üst birinci büyük azıya göre önde veya arkada olmasına bağlı olarak görülen durumlardır.

Diş Kole ne demek?

Dişlerin ağız içinde diş etinden itibaren göründükleri kısma kron denir ve mine adı verilen tabaka ile kaplıdır. Kron ile kökün birleştiği kısma kole ( boyun ) adı verilir. ... Dentin ve sementin sardığı bir boşluk vardır burasıda dişin kanal kısmıdır ve içerisi pulpa denen doku ile doludur.

Dişte abrazyon ne demek?

Erozyon, bazı kimyasal maddelere bağlı olarak diş dokusundan kayıp olmasıdır. Genellikle gastrik problemleri olan ve aşırı miktarda asitli içecekler tüketen kişilerde görülür. Abrazyon ise mekanik nedenlere bağlı olarak diş dokusundan kayıp olmasıdır.

Avülsiyon nedir Diş?

Travmatik yaralanma sonrası dişin alveoler soketten tamamen çıkmasına avülsiyon, travma sonucu parsiyel veya total olarak alveoler soketten çıkmış olan dişin veya dişlerin tekrar yerine yerleştiril- mesine reimplantasyon adı verilmektedir.