Sahte evrak cezası paraya çevrilir mi?

İçindekiler:

  1. Sahte evrak cezası paraya çevrilir mi?
  2. Sahte ehliyet kullanmanın cezası ne kadar?
  3. Özel evrakta sahtecilik suçu şikayete tabi midir?
  4. Kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belgeler nelerdir?
  5. Evrakta sahtecilik uzlaşmaya tabi mi?
  6. Evrakta sahtecilik kaç yıl yatar?
  7. Özel belgede sahtecilik suçu nasıl bir suçtur?
  8. Aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge ne demek?
  9. Senet resmi belge mi özel belge mi?
  10. Sahtecilik suçu nasıl bir suçtur?
  11. Evrakta sahteciliğin suçu nedir?
  12. Fatura özel belge mi resmi belge mi?
  13. Resmi belgede sahtecilik nitelikli dolandırıcılık suçlarına hangi dava bakar?
  14. Resmi belge hükmündeki belgeler nelerdir?

Sahte evrak cezası paraya çevrilir mi?

Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezasından çevrilmektedir. Özel belgede sahtecilik suçunun alt sınırı 1 yıldan itibaren başlamaktadır, bu nedenle hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Ancak 1 yıl üzerinde verilen hapis cezasında adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Sahte ehliyet kullanmanın cezası ne kadar?

1- Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Özel evrakta sahtecilik suçu şikayete tabi midir?

Özel belgede sahtecilik suçu şikayete tabi bir suç olmadığı için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Savcılık, dava zamanaşımı süresi içinde her zaman resen soruşturma yapabilmektedir. Özel belgede sahtecilik suçu dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.

Kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belgeler nelerdir?

Şu belgeler sahteliği ispat oluncaya kadar geçerli belge olarak kabul edilir:
  • Mahkeme İlamları,
  • Noterlerde Düzenleme Biçiminde Tanzim Edilen Evraklar,
  • Duruşma Tutanakları,
  • Seçim Tutanakları,
  • Belediye Ceza Tutanakları (1608 sayılı Kanun md.6),
  • İlam Niteliğindeki Belgeler (İİK md. 38),
Daha fazla öğe...

Evrakta sahtecilik uzlaşmaya tabi mi?

Resmi evrakta sahtecilik suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi yoktur. ... Resmi belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.

Evrakta sahtecilik kaç yıl yatar?

Resmi evrakta sahtecilik cezası -Sahte resmi belge düzenlemek, gerçek olarak düzenlenmiş bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek veya sahte belgeyi kullanmak kanunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

Özel belgede sahtecilik suçu nasıl bir suçtur?

TCK 207. maddede düzenlenen özel evrakta sahtecilik, üç farklı seçimlik hareketle kasten işlenebilen bir suçtur: Özel bir belgenin sahte olarak düzenlenip kullanılması, Gerçek bir özel belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilerek kullanılması, Sahte olduğunu bilerek özel belge kullanma.

Aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge ne demek?

Aksi ispatlanıncaya kadar geçerli belgeler, resmi evrak olarak yine güvenilirliğe sahip olmakla birlikte aksi her zaman ispatlanabilen belgelerdendir. Yani, herhangi bir devlet kurumunun düzenlediği bir evrak (örn, trafik cezası tutanağı) bu kategoriye girer.

Senet resmi belge mi özel belge mi?

Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil vs. gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.

Sahtecilik suçu nasıl bir suçtur?

TCK 207. maddede düzenlenen özel evrakta sahtecilik, üç farklı seçimlik hareketle kasten işlenebilen bir suçtur: Özel bir belgenin sahte olarak düzenlenip kullanılması, Gerçek bir özel belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilerek kullanılması, Sahte olduğunu bilerek özel belge kullanma.

Evrakta sahteciliğin suçu nedir?

Resmi evrakta (belgede) sahtecilik suçu, kamu güvenine karşı suçlar arasında TCK 204. maddede düzenlenmiştir. Resmi evrakta sahtecilik, üç farklı seçimlik hareketle kasten işlenebilen bir suçtur: Sahte resmi belge üretilmesi veya mevcut resmi belgenin gerçeğe aykırı düzenlenmesi, ... Sahte resmi belgenin kullanılması.

Fatura özel belge mi resmi belge mi?

Belge niteliklerini taşıması her halde gereklidir. Örneğin kira sözleşmeleri, faturalar özel belge niteliğindedir. Resmi belge hükmündeki belgelerde zorunlu şekil şartlarının bulunmaması durumunda bu belgeler özel belge sayılmaktadır.

Resmi belgede sahtecilik nitelikli dolandırıcılık suçlarına hangi dava bakar?

Resmi belgede sahtecilik suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Ancak kamu görevlisi tarafından resmi belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Resmi belge hükmündeki belgeler nelerdir?

Resmî Belge Hükmündeki Belgeler
  • emre veya hamile yazılı kambiyo senedi.
  • emtiayı temsil eden belge.
  • hisse senedi.
  • tahvil.
  • vasiyetname.