Talasemi taşıyıcısı nasıl tedavi edilir?

İçindekiler:

  1. Talasemi taşıyıcısı nasıl tedavi edilir?
  2. Akdeniz anemisi hastalığı nasıl teşhis edilir?
  3. Talasemi minör nasıl tedavi edilir?
  4. Talasemi taşıyıcısı demir hapi kullanabilir mi?
  5. Talasemi kan sonuçları kaç günde çıkar?

Talasemi taşıyıcısı nasıl tedavi edilir?

Kemik iliği nakli, Akdeniz anemisi hastalığını tamamen düzeltebilen bir tedavi yöntemidir. Özellikle iyi tedavi edilen, karaciğerde hasar oluşmamış hastalarda, doku tipi uygun sağlıklı kardeşten yapılan kemik iliği nakli başarılı olmaktadır.

Akdeniz anemisi hastalığı nasıl teşhis edilir?

Doğumdan sonra talasemi belirtileri gösteren veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır ve tedaviye ihtiyaç yoktur. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur.

Talasemi minör nasıl tedavi edilir?

Talasemi minör vakalarında, en etkili çözüm kemik iliği naklidir. Kemik iliği naklinde başarı oranı genellikle %58-%91 arasındadır. Kök hücre kaynağı olarak kardeş, anne-baba veya kordon kanı kullanılabilir. Talasemi intermedia hastalarında ise genelde kan nakline ihtiyaç duyulmaz.

Talasemi taşıyıcısı demir hapi kullanabilir mi?

Talasemi minör veya diğer adıyla Akdeniz anemisi taşıyıcılığı bir hastalık değildir. Sağlıklı bir insandır. Sadece kan tahlillerinde hafif düzeyde kansızlık vardır ama bu hayat kalitesini değiştirmez. Kansızlık var diye gereksiz yere demir tedavisi almamalıdır.

Talasemi kan sonuçları kaç günde çıkar?

Akdeniz Anemisi diğer adıyla Beta Talasemi anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen, dünyada ve Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde en sık görülen, önlenebilir bir anemi yani kansızlık hastalığıdır.