Zümrüt Apartmanı ne zaman?

İçindekiler:

  1. Zümrüt Apartmanı ne zaman?
  2. Bina çökme sebepleri nelerdir?
  3. Çökme tehlikesi nedir?
  4. Bir bina nasıl çöker?
  5. Apartmanlar nasıl ortaya çıktı?

Zümrüt Apartmanı ne zaman?

Konya'nın Selçuklu ilçesi Kerkük Caddesi'nde bulunan Zümrüt Apartmanı, yapım hatası nedeniyle 'te, Kurban Bayramı akşamı büyük bir gürültüyle çöktü. Bayram sevincini yarıda bırakan olayda, itfaiye ve arama-kurtarma ekipleri ile vatandaşlar, günlerce süren çalışmalarla enkaz altındakileri çıkarmaya çalıştı.

Bina çökme sebepleri nelerdir?

Yer altında bulunan suya hassas kayaçların, (jips, tuz, kireçtaşı gibi) suyla temasları ile çözünmeleri yeraltında mağaralar gibi boşlukların oluşmasına sebep olur. Bu boşlukların tavanlarının çökmesi veya tuzların su ile yıkanıp ortamdan uzaklaşması çökme ve oturmaları meydana getirir.

Çökme tehlikesi nedir?

Çökme tehlikelerinin başlıca sebebi, sıcaklıktan dolayı yapı malzemele- rini taşıma güçlerinin zayıflamasıdır. Ağaçtan yapılmış yapı malzemeleri, yanmadan dolayı taşıma gücünü tehlikeli şekilde kaybeder. Bunu özellikle çatılarda görürüz. Söndürme işleminde ilk başta bağlama noktalarına dikkat edilmelidir.

Bir bina nasıl çöker?

Tek bir yapı olarak düşünüldüğünde kolonlar birbirine bağlanıyor. Deprem esnasında, kolonlar çok fazla dayanım gösteremediğinde yıkılma görülüyor. Kolonlar üzerine binen hareket yükünü kaldıramadığında, binaların çökme riski oluşuyor. Kolon ve kirişler depreme karşı dayanıklı olamaması sonucunda binalar çöküyor.

Apartmanlar nasıl ortaya çıktı?

Bugünkü anlamı ile apartman tipi yapıların Avrupa ülkelerinde 19. yüzyılda endüstrileşmeyle birlikte ortaya çıktığı görülmektedir. Avrupa'da ilk apartmanın Paris'te, 18. yüzyıldan başlayarak artan kentsel büyüme sonucunda görüldüğü ve burjuvazinin yapı tipi olduğu iddia edilmiştir.