Konjenital kalp hastalıklarına neden olan durumlar?

İçindekiler:

  1. Konjenital kalp hastalıklarına neden olan durumlar?
  2. Bebekte kalp hastalığı nasıl anlaşılır?
  3. Doğumsal kalp hastalığı nedir?
  4. Büyük arterlerin konjenital malformasyonu nedir?
  5. Asiyanotik konjenital kalp hastalığı nedir?
  6. Konjenital kalp defektleri nelerdir?
  7. Bebeklerde kardiyoloji muayenesi ne zaman yapılır?
  8. TGA hastalığı nedir?
  9. Kalbin konjenital malformasyonu ne demek?
  10. Siyanotik konjenital kalp hastalığı nedir?
  11. Konjenital nedir ne demek?
  12. Kalp hastalıkları nasıl belirti verir?
  13. Bebeklerde Eko ne zaman çekilir?

Konjenital kalp hastalıklarına neden olan durumlar?

Aile geçmişinde; bu çeşit bir rahatsızlığın var olması, insülin kullanan anne adaylarının gebe kalması, gebeliğin ilk 8 ayında ilaç kullanılması, radyasyona maruz kalınması, kızakmıkçık enfeksiyonu gibi durumlar doğuştan kalp hastalığı riskini artırmaktadır.

Bebekte kalp hastalığı nasıl anlaşılır?

Doğumsal Kalp Hastalığı Belirtileri Bunların başlıcaları yenidoğan ve bebeklik çağında emerken yorulma, terleme ve emmeme, buna bağlı olarak kilo almada güçlük çekmedir. Sık sık soluk alıp verme, zorlu solunum buna bağlı olarak morarma, çarpıntı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı da başlıca belirtiler arasında sayılabilir.

Doğumsal kalp hastalığı nedir?

Doğumsal kalp hastalığı kalpte veya kalbin büyük damarlarında doğumdan itibaren bulunan yapısal bozukluktur. Çok çeşitli kalp sorunları mevcuttur. Bunların çoğu kalpte veya büyük damarlarda kan akımını engelleyen veya kanın kalp içinde normal olmayan bir şekilde akışından kaynaklanan sorunlardır.

Büyük arterlerin konjenital malformasyonu nedir?

Büyük arter transpozisyonu (TGA) yenidoğan ve infantlarda en sık rastlanılan siyanotik kalp hastalığıdır. Pulmoner arter ile normalde oksijen oranı düşük kan sağ ventrikülden akciğerlere taşınır. Aort ile oksijen oranı yüksek kan sol ventrikülden vücuda taşınır.

Asiyanotik konjenital kalp hastalığı nedir?

Asiyanotik doğumsal kalp hastalıkları, vücutta morluk yaratmayan kalp hastalıklarıdır. En sık görülen kalp delikleri olan ASD (atriyal septal defekt), VSD (ventriküler septal defekt) ve PDA (patent ductus arteriozus) hastalıkları bu gruptadır.

Konjenital kalp defektleri nelerdir?

Konjenital kalp defektleri ya da konjenital kalp hastalıkları, kalp işlevlerini olumsuz yönde etkileyen, sık görülen doğumsal patolojilerdir. Gebeliğin 3.-8. haftalarındaki embriyogenez kusurunun sonucudur. Doğumların %1'ında görülürler; prematürelerde ve ölü doğum bebeklerinde daha sıktır.

Bebeklerde kardiyoloji muayenesi ne zaman yapılır?

Anne karnında kalp rahatsızlığı anlaşılır mı? Gebeliğin 20. haftasından itibaren bu hastalıklara ekokardiyografi ile teşhis konulabilmektedir.

TGA hastalığı nedir?

Büyük arterlerin transpozisyonu kalp büyük damarları ters olması (kısa adı BAT, ingilizce adının kısaltması TGA 'dır) büyük damarların yanlış ventriküllerden çıktığı bir doğumsal kalp hastalığıdır. Büyük arterler terimi ile kalpten çıkan 2 damarı, akciğere giden pulmoner damarı, vücuda giden aort damarını ifade eder.

Kalbin konjenital malformasyonu ne demek?

Konjenital kalp defektleri ya da konjenital kalp hastalıkları, kalp işlevlerini olumsuz yönde etkileyen, sık görülen doğumsal patolojilerdir. Gebeliğin 3.-8. haftalarındaki embriyogenez kusurunun sonucudur. Doğumların %1'ında görülürler; prematürelerde ve ölü doğum bebeklerinde daha sıktır.

Siyanotik konjenital kalp hastalığı nedir?

Siyanotik konjenital kalp hastalıkları; atriyal, ventriküler ya da damarsal yapılar seviyesinde, sistemik venöz kanın, sistemik arteriyel kana karışması sonrası oluşan siyanoz ile seyreden konjenital hastalıklardır.

Konjenital nedir ne demek?

Konjenital, teratolojide en çok kullanılan kavramdır. Prenatal (doğum öncesi) dönemde oluşan bazı anormal gelişimlerin (anomalilerin) sonucu olarak oluşan gelişim hataları doğumda bebekte fizyolojik ve morfolojik hataların görülmesine neden olur. Bu hatalara doğum defektleri (hataları) denir.

Kalp hastalıkları nasıl belirti verir?

Kalp Damar Hastalığı Belirtileri Sırası Şunlardır
  • Göğüs ağrısı (Angina Pektoris)
  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı
  • Bayılma.
  • Tıkalı olan damarın beslediği organ ile ilgili belirtiler (Örneğin bacak damar tıkanıklığında bacakta ağrı, soğuma, uyuşukluk ve güçsüzlük)

Bebeklerde Eko ne zaman çekilir?

Çeşit 2: Fetal (Eko) Ekokardiyografi Anne karnındaki bebeğin (fetüs) kalbinin EKO ile incelenmesi Fetal EKO olarak tanımlanmaktadır. Annenin karın duvarı üzerinden yapılır ve anne ya da fetüse herhangi bir zararı yoktur. Fetal EKO 'nun gebeliğin 18-23. haftaları arasında yapılması önerilmektedir.