Genç yaşta kemik erimesi neden olur?

İçindekiler:

  1. Genç yaşta kemik erimesi neden olur?
  2. Kemik erimesi nasıl teşhis edilir?
  3. Genç yaşta kemik erimesi olur mu?
  4. Kadınlarda kemik erimesi ne zaman başlar?
  5. Kemik erimesi ilaçları zararlı mı?
  6. Kemik erimesi belirtileri kaç yaşında başlar?
  7. Kemik erimesine Yürüyüş iyi gelir mi?

Genç yaşta kemik erimesi neden olur?

Erken yaşta ortaya çıkan kemik erimesinde beslenme dışında yetersiz fiziksel aktivite, düşük vücut ağırlığı, hormonal bozukluklar ve çeşitli ilaçlar diğer risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Kemik erimesi nasıl teşhis edilir?

Kemik erimesinin kesin olarak teşhis edilebilmesi için kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Bunun için günümüzde en sık başvurulan ve en güvenilir yöntem DEXA'dır. DEXA yöntemi ile kemik yoğunluğu kolay ve ağrısız bir şekilde ölçülebilirken hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kalmazlar.

Genç yaşta kemik erimesi olur mu?

Kemik erimesi yalnızca yaşlılarda görülmez. Genç erişkinlerde de görülen bu hastalık genç yaştaki hastalarında yaşam kalitesini düşürecektir. Yaş kitlesi olarak 50 yaş üzerindeki 3 kadında 1'inde ve erkeklerde de 8 erkekten 1'inde de görülebilmekte. Çok ileriki yaşlarda kalça kemiği kırıklarına sebep olabilmektedir.

Kadınlarda kemik erimesi ne zaman başlar?

Kırk yaş civarında, kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Menopozdan sonra östrojen (kadınlık hormonu) seviyesindeki azalma nedeniyle kadınlar hızla kemik kaybederler ve kemik erimesi başlar.

Kemik erimesi ilaçları zararlı mı?

FDA'in değerlendirmesine göre bu ilaçların, 3 ila 5 yıldan uzun süre kullanıldıkları zaman nadir görülen ciddi yan etkileri olabiliyor. Bu yan etkiler arasında kemik kırıkları, özofagus (yemek borusu) kanseri ya da çene kemiği kırıkları bulunuyor.

Kemik erimesi belirtileri kaç yaşında başlar?

Kırk yaş civarında, kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Menopozdan sonra östrojen (kadınlık hormonu) seviyesindeki azalma nedeniyle kadınlar hızla kemik kaybederler ve kemik erimesi başlar. Sonraki 5-10 yıl, kemik yıkımı yapımından daha hızlı olduğundan kadınlar kemik kütlesinin üçte birine yakınını kaybederler.

Kemik erimesine Yürüyüş iyi gelir mi?

Doktor Ann Robinson, kemik erimesi riskine karşı neler yapılabileceğini 7 maddede özetledi: 1- Günde üç kez hızlı yürüyün: Yürüyüş, koşu gibi ağırlık taşınan egzersizler kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor. Her gün üç defa, 10 dakikalık hızlı yürüyüş iyi bir hedef.