Türkçenin iki lehçesi vardır bunlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Türkçenin iki lehçesi vardır bunlar nelerdir?
  2. Türk dili ile yazılı belgeler kaç yıl öncesi?
  3. Ülkemizde kullandığımız konuşma diline neden istanbul Türkçesi denir?
  4. Istanbul ağzı ne demek?
  5. Istanbul lehçesi var mı?
  6. Istanbul ağız lehçe midir?

Türkçenin iki lehçesi vardır bunlar nelerdir?

Boşluklara ne gelmeli? Boşluklara çuvaşça ve yakutça kelimeleri gelmelidir. Lehçe, günümüzde aktif her dilin hiç bilinmeyen, çok çok eski dönemlerinde ayrılmış olan kollarına verilen addır.

Türk dili ile yazılı belgeler kaç yıl öncesi?

Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy'a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.

Ülkemizde kullandığımız konuşma diline neden istanbul Türkçesi denir?

Ortak dil genelde bir ülkedeki yönetim, siyaset ve kültür merkezi olan yörenin konuşma dili üzerine kurulmuştur. Türkiye için bu merkez Osmanlı Devletinin yüzyıllarca başkentliğini yapmış olan istanbul'dur. Bu nedenle Türkiye Türkçesinde ortak dil istanbul ağzı üzerine kurulmuştur.

Istanbul ağzı ne demek?

Zaman içinde telefonun ucundaki zarif sesli, İstanbul şiveli santral memureleriyle aboneler arasında görünmez bir bağ oluştu. 1900 lü yıllarda telefon memurelerinin kullandıkları bu zarif şiveİstanbul şivesi” olarak yaygınlaştı..

Istanbul lehçesi var mı?

evet Türkiye Türkçe'sinin en doğru lehçesi İstanbul Lehçesi'dir. bu diğer ülkeler için de geçerlidir, örneğin Yunanistan'da Attika Lehçesi yani Atina ve çevresinde konuşulan Yunanca en doğru lehçeleridir.

Istanbul ağız lehçe midir?

Şive nedir? Bir dilin izlenebilen tarihi dönemlerinde ayrılmış koludur. Ayrılıklar, lehçede olduğu kadar değildir. İstanbul'da gelirim derken, Türkistan şivesinde kelür men denir.