Total testosteron testi kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Total testosteron testi kaç olmalı?
  2. Total testosteron testi nedir?
  3. Free testosteron testi nedir?
  4. Testosteron testi ne icin yapilir?
  5. Kadınlarda serbest testosteron seviyesi kaç olmalı?

Total testosteron testi kaç olmalı?

Testosteronun normal seviyeleri 300 -1,200 ng/dl'dir. Ölçülen değer bu sınırlar arasında çıkarsa normal kabul edilir. Düşük ya da yetersiz testosteron değeri demek için ölçümün 300 ng/dl altında olması gerekir. Önemli olan ölçülen değerin bu sınırlar arasında olmasıdır.

Total testosteron testi nedir?

Total testesteron; Testesteron erkeklerde salgılanan cinsellik hormonuna denir. Aynı hormon kadınlardada bulunur ama çok az bir miktardadır. Erkeklerdeki testesteron üretimi testislerdeki iken, kadınlarda yumurtalıklardadır. Testesteron erkeklerde ergenlik döneminin başlaması ile çoğalan ve gelişen bir hormondur.

Free testosteron testi nedir?

Testin anlamı: Dolaşan serbest testosteronu ölçer. Ölçüm sonuçları SHBG miktarından etkilenmez. Bu yüzden SHBG miktarını arttıran hipertiroidizm, gebelik, oral kontraseptif kullanımı gibi durumlarda ve SHBG miktarını azaltan hipotiroidi, androjen eksikliği, obesite gibi durumlarda daha doğru sonuç verir.

Testosteron testi ne icin yapilir?

Testosteron testi erkeklerde testosteron hormonu seviyesini ölçmek için laboratuarlarda yapılan bir testtir. Testosteron vücudumuzda önemli işlevleri sağlayan bir hormondur. Erkeklik hormonu olarak bilinse ve erkeklerde daha fazla bulunsa da kadınlarda yumurtalık tarafından üretilen testosteron hormonuna sahiptir.

Kadınlarda serbest testosteron seviyesi kaç olmalı?

Menopoz öncesi dönemde östron 17-200 pg/ml ve östradiol 15-350 pg/ml olmalıdır. Menopoz sonrası östron 7-40 pg/ml ve östradiol seviyesi 10 pg/ml altında olmalıdır.