Gaziantep'te tarihi ev var mıdır?

İçindekiler:

  1. Gaziantep'te tarihi ev var mıdır?
  2. Gaziantep'te tarihi hamam var mıdır?
  3. Gaziantep'te tarihi çeşme var mıdır?
  4. Gaziantep'te han var mıdır?
  5. Gaziantep'te kervansaray var mıdır?
  6. Bedesteni ne demek?
  7. Osmanlı Devletinde çarşı ne demek?
  8. Türk islam devletlerinde Bedesten nedir?
  9. Türk islam devletlerinde ordu ile ilgilenen divana ne denir?

Gaziantep'te tarihi ev var mıdır?

Tarihi Antep evleri, Gaziantep ilinde bulunan tarihi evlerdir. Gaziantep'te özellikle Bey Mahallesi'nde bulunan bu tarihi evler, kesme taştan yapılmıştır. Evlerin çoğu bir ya da iki katlı olup daha büyük de olabilirler. Ayrıca evlerin sergâh denilen geniş bir avlusu vardır.

Gaziantep'te tarihi hamam var mıdır?

Günümüze kadar gelebilen tarihi hamamlardan bazıları, Şeyh Fethullah Hamamı, Hüseyin Paşa(Tuğlu) Hamamı, Paşa Hamamı, Keyvanbey Hamamı, İki Kapılı Hamam, Naip Hamamı, Nakıpoğlu Hamamı, Tabak Hamamı, Eski Hamam ve Pazar Hamamı'dır. Vakfiyesine göre 985 H. (1577) tarihinde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Gaziantep'te tarihi çeşme var mıdır?

Günümüze Gaziantep'te bulunan çok az sayıdaki çeşme gelebilmiştir. Bunların başında Hüseyin Paşa Hamamı Çeşmesi (1828), Kumandan Çeşmesi (1915), Pazaryeri Çeşmesi (1920) gelmektedir. ... Evliya Çelebi ise 17.yüzyılda şehirde 70'e yakın çeşmenin var olduğunu belirtmiştir.

Gaziantep'te han var mıdır?

Hanlar iki kısımdır; Menzil adı verilen yapılar, ulaşım yolları üzerinde inşa edilenlerdir. Birde şehir hanları vardır. ... Gaziantep'te vaktiyle 31 Han vardı. Bunlardan bir kısmı yıkılarak yok olmuş, bir kısmı ise mimari yönden değişikliğe uğrayarak varlıklarını devam ettirmektedir.

Gaziantep'te kervansaray var mıdır?

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te, Osmanlı döneminin en güzel eserlerinden biri olan Şirehanı, tarihi dokusu ve yöresel mutfağıyla Türkiye'nin en büyük kervansaray oteli olarak hizmet veriyor. 1885 yılında Halep Valisi Cemil Bey'in talimatıyla yapılan Şirehanı yeniden restore edilerek turizme kazandırıldı.

Bedesteni ne demek?

Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.

Osmanlı Devletinde çarşı ne demek?

Osmanlı şehir çarşıları, temel olarak ekonomik ve sosyal fonksiyonlara sahip kompleks bir sistemdir. Genellikle merkezî bir cami etrafında gelişen çarşılar, şehrin en önemli ticaret merkezini oluşturmaktadır. Bu çarşılarda ulusal düzeyde ticaret yapıldığı gibi uluslararası düzeyde de ticaret yapılmaktaydı.

Türk islam devletlerinde Bedesten nedir?

*Bedesten : Kumaş ticaretinin yapıldığı kapalı çarşıdır. Kubbelerle örtülüdür. ... Üstü açık ya da kapalı, dükkânların sırayla dizildiği ticarî yapıdır.

Türk islam devletlerinde ordu ile ilgilenen divana ne denir?

Türk İslâm Devletlerinde Divan: Karahanlılarda buna; Divan-ı Ali, denirdi.