Parmak uçlarında Çomaklaşma ne demek?

İçindekiler:

  1. Parmak uçlarında Çomaklaşma ne demek?
  2. Çomak parmak nasıl başlar?
  3. Çomak parmak nasıl olur?
  4. Çomak parmak nerelerde görülür?
  5. Çomak parmak nasil anlasilir?

Parmak uçlarında Çomaklaşma ne demek?

Parmaklarda çomaklaşma nedir? Parmakların uç kesimlerinin, tırnak kökü ile parmak ucu arasındaki bölümün, genişleyerek ve bombeleşerek çomak şeklini almasına çomak parmak veya parmaklarda çomaklaşma adı verilir.

Çomak parmak nasıl başlar?

Kalp hastalıkları: Kanda ve dokularda oksijen düşüklüğü yapan her nedende, çomak parmak gelişebilir. En sık nedenleri doğumsal olarak sağ kalpten sol kalbe kan karışması ile giden kalp hastalıklardır. Kalbin içyüzünü tutan iltihabi durumlar ve kalp içinde gelişen bazı tümörler de çomak parmak nedenidir.

Çomak parmak nasıl olur?

Çomak parmak veya clubbing, çeşitli hastalıklarda görülebilen bir semptom olup; parmak ve tırnaklarda deformiteyi tanımlar. Sıklıkla akciğer ve kalp hastalıklarında görülebilmekle beraber, idyopatik de olabilir. Tırnaklar kıvrık ve parlak görünümdedir.

Çomak parmak nerelerde görülür?

Çomak parmak, el ve ayaklarda genellikle çift taraflı olarak bulunur. Sadece el veya sadece ayakta ortaya çıkabilir. Aksiller arter anevrizması veya brakial arteriovenöz malformasyon gibi durumlarda nadiren tek taraflı olabilir.

Çomak parmak nasil anlasilir?

çomak parmak öncelikle tırnak yatağında görülen şişme ile kendini gösterir. Sonrasında ise tırnak parlaklaşır ve tırnak tipi değişir. – Tüm bu değişimler sonucunda tırnak çevresindeki yumuşak dokuda artış olur ve parmak çomak seklini alır. çomak parmak bozukluğu çoğu zaman ilk başta işaret parmağında görülür.