Skleroderma Hastalığı Nedir?

İçindekiler:

  1. Skleroderma Hastalığı Nedir?
  2. Lokalize skleroderma nedir?
  3. Skleroderma mikst konnektif doku hastalığı nedir?
  4. Progresif sistemik skleroz nedir?
  5. Systemic Sclerosis nedir?
  6. Miks bağ dokusu hastalığı belirtileri nedir?
  7. Sistemik skleroz ne demektir?
  8. Raynaud fenomeni nedir belirtileri?
  9. Fenomen hastalığı nedir?
  10. Morfea belirtileri nedir?

Skleroderma Hastalığı Nedir?

Skleroderma, deri ve vücudun diğer organlarını etkileyen sistemik otoimmün bir hastalıktır. Diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi, skleroderma da vücudun bağışıklık sisteminin anormal hareketi (sapkınlığı-kendi dokusuna karşı saldırması) sonucunda gelişen otoimmün romatizmal hastalıklardan biridir.

Lokalize skleroderma nedir?

Lineer Skleroderma Lokalize skleroderma (morfea), aşırı kollajen birikimine bağlı olarak deri ve derialtı dokusunun kalınlaşması ve endurasyonu ile karakterize bir hastalıktır.

Skleroderma mikst konnektif doku hastalığı nedir?

Skleroderma Sert deri anlamına gelen skleroderma, ciltte ve iç organların bağ dokusunda kollajen birikimi ile karakterize bir hastalıktır. Cilt ve organ tutulumunun yaygınlığına göre sınıflandırılır.

Progresif sistemik skleroz nedir?

Progressif Sistemik Skleroz (skleroderma), tüm vücudu etkileyebilen aşırı bağ dokusu artışının izlendiği otoimmun bir hastalıktır. Öncelikle deri etkilenir; kalp, akciğerler, GIS, böbrekler ve kas dokusu etkilenmesi olabilir. Otoimmun kökenli primer biliyer siroz ve tiroidit olasılığı artar.

Systemic Sclerosis nedir?

Sistemik skleroz, vaskülopati ve eşlik eden deri ve iç organ fibrozisine bağlı belirti ve bulgular ile seyreden sistemik, otoimmün bir hastalıktır. Raynaud fenomeni (RF) genellikle başlangıç bulgusudur. Deri ve iç organ tutulumları, RF'nin peşi sıra veya takip eden yıllar içerisinde ortaya çıkabilir.

Miks bağ dokusu hastalığı belirtileri nedir?

Hastalığın belirtileri çok çeşitli olmakla birlikte en sık; el eklemleri ön planda olmak üzere eklemlerde ağrılı şişlikler, ellerde yumuşak puffy (pufidik) şişlik, kas ağrıları ve kas güçsüzlüğü, soğuk veya stresle parmaklarda gelişen beyaz, mor ve tekrar kızarıklığın olduğu ağrılı durum (Raynaud fenomeni) ve genel ...

Sistemik skleroz ne demektir?

Sistemik Skleroz – Skleroderma ciltte kalınlaşma, sertleşme ve iç organlarda (kalp, akciğer, böbrekler ve gastrointestinal sistem) tutulumla karakterize yaygın bir bağ dokusu hastalığıdır. Esas patoloji bağ dokudaki kollajen miktarının artışıdır. Artmış kollajen deride sertleşmeye neden olur.

Raynaud fenomeni nedir belirtileri?

Raynaud fenomeni; soğuk hava koşullarına maruz kalmanın sonrasında el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülen ciltte solukluk veya morarma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına verilen isimdir. Belirtiler yeniden ideal ortam koşullarına dönüldüğünde kaybolur.

Fenomen hastalığı nedir?

Raynaud hastalığı, (fenomeni) yada diğer adıyla reyno hastalığı, genellikle soğuk havaya maruz kalındığında, el ve ayak parmaklarında oluşan soluk maviden, kırmızıya doğru renk değişimleri ile kendini gösteren bir tür damar hastalığıdır.

Morfea belirtileri nedir?

Morfea, sıklıkla yalnızca deriyi etkileyen uzun seyirli na- dir bir deri hastalığıdır. En sık görülen belirtileri; aktif dönemde leylak renginde, geç dönemde kahverengimsi olan ağrısız renk değişiklikleri ve deri kıvamında sert- leşmedir.