Samsun Türk mü?

İçindekiler:

  1. Samsun Türk mü?
  2. Samsunu hangi padişah?
  3. Samsunun antik çağlardaki adı nedir?
  4. Samsunu kim kurdu?
  5. Amisos ne anlama geliyor?
  6. Hangi iller laz?

Samsun Türk mü?

1422-1428 yılları arasında Osmanlı hâkimiyetinden çıkan Samsun tekrar Osmanlı toprağı olmuş ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilânına dek bu durumunu sürdürmüştür.

Samsunu hangi padişah?

Samsun ve çevresinde Osmanlı hakimiyeti Yıldırım Bayezıd devrinde başlamıştır. Kubadoğulları'nın elinde bulunan müslüman Samsun, Yıldırım Bayezıd tarafından ele geçirildi (1398). Buranın idaresi, Bulgar Kralı "Şiman" ın müslümanlığı kabul eden oğlu Aleksandr'a (İskender Paşa) verildi.

Samsunun antik çağlardaki adı nedir?

Samsun'un bilinen en eski adı Enete'dir. Amasyalı coğrafyacı ve tarihçi Strabon, bu ismi bir Kimmer kabilesi olan Enetoi kabilesinden geldiğini yazar. Bundan sonra bölgeye gelen her topluluk buraya kendi dilinde isimler vermiştir. Amisos, Pereira, Simisso, Canik ve Samsun bunların en çok bilinenidir.

Samsunu kim kurdu?

Samsun MÖ 760-750 yılları arasında İon şehir devletlerinden Miletoslular (Milet) tarafından Amisos adı ile küçük bir yerleşim alanında kurulmuştur. Başta bugünkü şehrin merkezi olmak üzere Kızılırmak Vadisi - Kavak Tekkeköy Çarşamba Ovası'nda eski çağlardan bu yana insan iskan edilmiş ve yaşam sürmüştür.

Amisos ne anlama geliyor?

Daha sonraları şehir Luvice "Ana tanrıçanın şehri" anlamına gelen Amissa (ya da Amissavana) adını almış, Grekler tarafından Amisene olarak telaffuz edilen bu ad zamanla Amisou (Grekçe: Αμισού) ve Amisos (Grekçe: Αμισός) biçimlerine dönüşmüştür.

Hangi iller laz?

Lazlar Türk değillerdir ve Lazlar; Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin'in Hopa, Arhavi, Borçka ilçelerinde yaşarlar. Rize ve Artvin'in Laz olmayan bazı köylerinde de yaşamlarını sürdürürler.