Özel Görelilik teorisi nedir 12 sınıf?

İçindekiler:

  1. Özel Görelilik teorisi nedir 12 sınıf?
  2. Mutlak hareket nedir?
  3. Bir cismin hareketinin hızı her gözlemci için aynı mıdır?
  4. Özel görelilik teorisi kime aittir?

Özel Görelilik teorisi nedir 12 sınıf?

1905 yılında Albert Einstein fizik yasalarının tüm ivmelenmeyen (duran veya sabit hızla ilerleyen) gözlemciler için aynı olacağını ve ışığın boşluktaki hızının gözlemcinin hareketinden bağımsız olduğunu ortaya koydu. Bu özel görelilik kuramıydı.

Mutlak hareket nedir?

Mutlak hareket bir cismin mutlak bir yerden bir diğerine nakledilmesi, göreceli hareket ise, bir cismin göreceli bir yerden bir diğerine nakledilmesidir. Bu kavramlar mutlak uzay ve zamanın fiziksel olaylara bağlı olmadığını fakat fiziksel olayların ortaya çıktığı zemin ve sahne dekorasyonu olduğunu ima eder.

Bir cismin hareketinin hızı her gözlemci için aynı mıdır?

Birbirlerine göre hareketi nasıl olursa olsun tüm gözlemciler için ışığın hızının aynı olduğunu söyler. Özel Görelilik, c katsayısının sadece belli bir doğa olayının -ışık- hızı olmasının çok ötesinde, uzay ile zamanın birbiriyle ilişkisinin temel özelliği olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Özel görelilik teorisi kime aittir?

Albert Einstein'ın orijinal çalışmalarında teori, iki varsayıma dayanmaktadır: Fizik yasaları, tüm atalet referans çerçevelerinde (yani ivmesiz referans çerçevelerinde) değişmezdir (yani aynıdır). Işık kaynağının veya gözlemcinin hareketinden bağımsız olarak vakumdaki ışığın hızı, tüm gözlemciler için aynıdır.