Kurucu ictihad nedir?

İçindekiler:

  1. Kurucu ictihad nedir?
  2. Içtihad ne demek Osmanlıca?
  3. Fakih ne anlama gelir?
  4. Alim ve fakih olmak ne demektir?
  5. Tefakkuh anlamı nedir?

Kurucu ictihad nedir?

Kurucu ictihad, Ebu Hanîfe, Mâlik ve Şâfiî gibi ekol kurucu müçtehitlerin kendi zamanlarına kadarki bütün birikimi eleyip seçerek bütünlüklü, kendi içinde tutarlı bir yapının (mezhep/ekol) kurulmasıyla sonuçlanan ictihaddır. ... Kaynakları salt bilmek yetmez, ayrıca ictihad melekesine sahip olmak da gereklidir.

Içtihad ne demek Osmanlıca?

ictihad / ictihâd Kudret ve kuvvetini tam kullanarak çalışmak. Gayret etmek. Çalışmak. Anlayış.

Fakih ne anlama gelir?

Fıkh sözlükte "bilmek, bir şeyi iyi anlamak, bir konuda derin bilgi sahibi olmak" anlamında olup bu kökten türeyen fakīh de "bir şeyi iyi bilen, iyi anlayan kimse" demektir. ... Yine hadislerde fakih kelimesi ve çoğulu olan fukahâ da geçmektedir.

Alim ve fakih olmak ne demektir?

Fakih kelime anlamı itibariyle "dikkatli ve ince anlayışlı, ayrıntılı bir şekilde bilen âlim" anlamına gelen fakih, ıstılahta din bilgini, fıkıh âlimi, İslâm hukukçusu demektir. ... Bir âyette de, yine aynı kökten türetilen tefakkuh kelimesi, dinde bilgi ve şuur sahibi olmak anlamında kullanılmıştır.

Tefakkuh anlamı nedir?

Tedebbür herhangi bir konuda o şeyin neye dayandığını, arkasında neyin ya da kimlerin olduğunu bulma gayretiydi. Tefakkuh ya da fıkh etmek ise o işin gerektirdiği doğru ölçü ne ise onu dikkate alarak sonuca ulaşma gayretidir. ...