Zekât kimlere düşer?

İçindekiler:

  1. Zekât kimlere düşer?
  2. Fitre ve zekât kimlere verilmez?
  3. Altın zekatı kimlere düşer?
  4. Altın zekatı kime düşer?
  5. Zekat hangi durumlar için geçerli?
  6. Zekat nasıl düşer?
  7. Zekat nelerden verilir ne kadar verilir?
  8. Ailede kime zekât verilebilir?
  9. Buluğa ermemiş çocuğa zekât verilir mi?

Zekât kimlere düşer?

Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.

Fitre ve zekât kimlere verilmez?

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Altın zekatı kimlere düşer?

ALTININ ZEKATI Zekatın verilmemesi durumu caiz değildir. Zekat verirken Nisap miktarı dikkate alınır. Nisap miktarı ise 80,18 gram altındır. Bu kadar altını olan ya da bu kadar parası olan insanlar bunun zekatını vermek zorundalardır.

Altın zekatı kime düşer?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Zekat hangi durumlar için geçerli?

Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür.

Zekat nasıl düşer?

Kabaca zekat malın 40'da 1'idir. Yani 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir. Zekat için en önemli şart malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80.18 gr altın bir yıl dolunca 40'da 1 nisbetinde zekatının verilmesi gerekmektedir.

Zekat nelerden verilir ne kadar verilir?

-Altın, gümüş, para, ticaret malları ile koyun ve keçiden 1/40 oranında, -İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında, -Tarım ürünlerinden 1/10 oranında (aşar) zekat verilir. Eğer bir kimse bu ürünleri yetiştirirken para harcayarak sulama yapıyorsa 1/20 oranında zekat verir.

Ailede kime zekât verilebilir?

İslam'ın belirlediği yakınlıktaki aile üyelerine zekat verilmez. Bu kurala göre eşler birbirlerine zekat veremez. Ayrıca anneye, babaya, dedeye, nineye, büyük anneye, büyük babaya, kız çocuğa, erkek çocuğa, kız çocuktan olan torunlara ve erkek çocuktan olan torunlara da zekat verilmez.

Buluğa ermemiş çocuğa zekât verilir mi?

Akıllı olmayan ve büluğ çağına ermemiş olan kişiler, dinen mükellef olmadıklarından zekât ile sorumlu değildirler. Ancak, zenginlerin malında fakirlerin hakkı olduğu için, zengin olan çocuk ve deliler kendileri mükellef olmasa da, veli veya vasilerince bunların mallarından zekât verilmelidir.