Yargılama hukuku konusu nedir?

İçindekiler:

  1. Yargılama hukuku konusu nedir?
  2. Usul hukuku ne demek?
  3. Idari yargilama usulü ilkeleri nelerdir?
  4. HMK usul işlemleri nelerdir?
  5. Usul kurallari nedir?
  6. Katilma işlem nedir hukuk?
  7. Kaza makamı nedir?
  8. Taraf usul işlemleri nelerdir?
  9. Tek taraflı usul işlemleri nelerdir?
  10. Görev kuralları nelerdir?
  11. Hakimin hukuku görevinden dolayı uygulayacağı ilkesi nedir?

Yargılama hukuku konusu nedir?

Yargılama Hukuku (veya Usul Hukuku) mahkemelerdeki yargılama yöntemlerini (usul) belirler. Örneğin; Adli Yargıda hakim karşısına çıkmak esas iken, İdari Yargı'da davalar dosyalar üzerinden görülür ve istisnalar hariç hakim karşısına çıkılmaz. Dava süreçleri ayrıntısıyla tespit edilir.

Usul hukuku ne demek?

Usul, Arapça kökenli bir sözcük olup anlamı " belli bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol" anlamına gelir. Medeni sözcüğü ise özel hukuk anlamında kullanılmaktadır. ... Örneğin bir davanın nasıl açılacağı, hukuki koruma tedbirlerinin nasıl isteneceği, bir mahkemeye nasıl başvurulacağını düzenler.

Idari yargilama usulü ilkeleri nelerdir?

İdari yargılama usulüne kendine özgü niteliğini veren başlıca üç ilke hâkimdir. Bunlar; re'sen araştırma, tasarruf ve yazılılık ilkeleridir. İdari yargılama usulü hem objektif hukuka uygunluk denetimi yapan hem de kişisel hak ve menfaatleri koruyan ikili bir amaca sahiptir.

HMK usul işlemleri nelerdir?

Usul işlemleri davanın başından sonuna kadar hem taraflarca hem de mahkemelerce yapılan davayı ilerletmeye ve sonuçlandırmaya yönelik işlemlerdir. Usul işleminin varlığından bahsedebilmek için doğrudan ve birincil etkilerini dava içeresinde doğurmalıdır.

Usul kurallari nedir?

yargılaması ile ilgili yazılı veya yazılı olmayan kurallar bütünüdür. Tüm usul hukuklarının ve dolayısı ile medenî usul hukukunun da amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır! (Hâkimin davayı aydınlatma yükümü, resen delile başvurulabilen haller, dürüstlük ve doğruyu söyleme yükümü vb.)

Katilma işlem nedir hukuk?

Bu madde uyarınca, borca katılma “mevcut bir borca borçlunun yanında yer almak üzere, katılan ile alacaklı arasında yapılan ve katılanın, borçlu ile birlikte borçtan sorumlu olması sonucunu doğuran bir sözleşme” olarak tanımlanmıştır.

Kaza makamı nedir?

Kazasker ya da kadıasker, Osmanlı Devleti'nde şeri davalara bakan askeri hakim. Yetkileri arasında kadı, müderris ve din görevlisi atamaları, kadı kararlarını bozma, değiştirme ve yeni kararlar oluşturma gibi maddeler vardır.

Taraf usul işlemleri nelerdir?

1) taraf usul işlemleri : Bir dava içerisinde davayı ilerletmeye veya sonuçlandırmaya yönelik olarak bizzat taraflarca yapılan işlemlerdir. Örneğin ikrar, ıslah. Bu işlemler tek taraflı da olabilir iki taraflı da olabilir.

Tek taraflı usul işlemleri nelerdir?

Tek taraflı usul işlemleri, asli etkilerini usul hukukunda gösteren, bir usuli ilişkinin kurulması, değiştirilmesi veya ortadan kaldırılmasını amaçlayan olumlu veya olumsuz bir taraf işlem, eylem veya hareketidir. (Örneğin dava açılması, cevap dilekçesi verilmesi, delil bildirilmesi, ikrar vb.)

Görev kuralları nelerdir?

Görev kuralları kamu düzenine ilişkin kurallardır bu sebeple dava şartıdır. Dava şartı olduğu için taraflarca her zaman ileri sürülebilir aynı zamanda hakim de yargılamanın her aşamasında görevli olup olmadığını kendiliğinden inceler.

Hakimin hukuku görevinden dolayı uygulayacağı ilkesi nedir?

6.1.6. Iura novit curia ya da hâkimin hukuku görevinden ötürü uygulayacağı ilkesi, hâkimin mahkemeye getirilen ihtilafın çözümüne ilişkin hüküm verebilmek için, getirilen vakıalara, bunlara uyan hukuk kuralını uygulayacağını ifade eder.