Geniz ve yutak aynı şey mi?

İçindekiler:

  1. Geniz ve yutak aynı şey mi?
  2. Yutak Nedir bölümleri?
  3. Farinx ne demek?
  4. Boğazda tümör nedir?
  5. Hipofarenks ne demek?

Geniz ve yutak aynı şey mi?

Yutak (farinks), sindirim sisteminin yemek borusu üzerinde kalan kısmıdır. Üç bölüme ayrılır: Nazofarinks (geniz) : Burunun gerisinde yer alır. Farinksin bu bölümü solunum sistemine aittir.

Yutak Nedir bölümleri?

Farinks, geleneksel olarak üç bölüme ayrılır. Nasofarinks, yutağın burun boşluğunun arkasında kalan kısmıdır. Orofarinks, yutağın ağız boşluğunun arkasında kalan kısmıdır. Laringofarinks (hipofariks), yutağın C3 ve C6 boyun omurları hizasında kalan kısmıdır.

Farinx ne demek?

Farenks (yutak), burun ve ağız boşluğunun arkasında yer alır. En üst bölümü burun boşluğu ile bağlantılıdır (nazofarenks), alt ucu (hipofarenks) ise yemek borusu ile devam eder.

Boğazda tümör nedir?

Gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen en sık tümöral hastalık türüdür. Yapılan araştırmalara göre ortalama başlangıç ​​yaşı erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür. Belirtiler kalıcı ses kısıklığı, boğaz ve yutma problemleri olabilir. Başlıca nedenlerin sigara ve alkol olduğu düşünülmektedir.

Hipofarenks ne demek?

Hipofarenks dil kökü ile yemek borusu başlangıcı arasında kalan yutağın alt kısmına verilen isimdir. Bu bölgede meydana gelen kanserler hipofarenks kanserleri olarak adlandırılmaktadır.