Imamın arkasında namaz kılarken Fatiha okunur mu?

İçindekiler:

  1. Imamın arkasında namaz kılarken Fatiha okunur mu?
  2. Namaz kılan kişiye ne ad verilir?
  3. Müdrik olmak ne demek?
  4. Muktedi kime denir?
  5. Lahik ne demek Osmanlıca?
  6. Lâhık ne demek?
  7. Mesbük ne demek?
  8. Müdrike ne demek?
  9. Imama uyup namaz kılan kişilere ne denir?
  10. Mesbuk imamla beraber selam verir mi?
  11. Na mesbuk ne demek?
  12. 1 cemaatle kılınan akşam namazının ikinci Rekatının secdesinde imama uyan bir Muktedî selamdan sonra namazını nasıl tamamlar?
  13. Mesbuk sehiv secdesi yapar mı?
  14. Istihlaf ne demek?
  15. Ameli kesir ne demek?
  16. Cemaatle kılınan namazda tahiyyat okunur mu?
  17. Cemaatle namaz kılarken rüku ve secdede ne söylenir?
  18. Cemaatle namaz kılarken nelere dikkat edilmeli?
  19. Yolcularda cemaatle namaz kılabilir mi?
  20. Iki kişi cemaatle namaz kılabilir mi?
  21. Kadınlar cemaatle namaz kılabilir mi?

Imamın arkasında namaz kılarken Fatiha okunur mu?

Öte yandan Ebû Hüreyre'ye “imamın arkasında da Fatiha'yı okuyalım mı” sorusunu soran kimseye Ebû Hüreyre, “imamın arkasında namaz kılarsan Fatiha'yı gizli oku” (İbn Mâce, ty.: I, 273) şeklinde cevap vermesi, namazda Fatiha'nın okunması gerektiğine açıkça işaret etmektedir.

Namaz kılan kişiye ne ad verilir?

Dini terim olarak, imama en geç birinci rekatın rükuunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir. ... Mesbuk, cemaatle kılınan namaza baştan yetişemeyip ilk rekatın rükuundan sonra imama uyan kimse demektir. Mesbuk, imam selam verince ayağa kalkar ve cemaatle kılamadığı rekatları tek başına tamamlar.

Müdrik olmak ne demek?

müdrik / مدرک Aklı eren. Anlayan. Kavrayan, akıllı. Büluğ çağına, erginlik yaşına gelmiş olan.

Muktedi kime denir?

İmama uyan kimseye muktedî veya me'mûm, imama ilk rek'attan itibaren sonuna kadar uyan muktedîye müdrik, baştan bir ve daha fazla rek'atı imamla kılamayana mesbûk, baştan imama uyduğu halde daha sonra namazın bir rüknünü onunla kılamayan kimseye de lâhiḳ denir.

Lahik ne demek Osmanlıca?

lahık / lâhık Yetişen, ulaşan, erişen. Eklenen, katılan. Fık: Namaz başlangıcında imama uymuşken ayrılarak tekrar namaz bitmeden imama uyan.

Lâhık ne demek?

Sözlükte "yetişmek, yakalamak" anlamındaki lahḳ kökünden türeyen ve "yetişen, yakalayan" anlamına gelen lâhiḳ kelimesi bir fıkıh terimi olarak namaza imamla birlikte başladıktan sonra gaflet, uyku, cemaatteki aşırı izdiham ya da abdestinin bozulması gibi mazeretler yüzünden ara vermek zorunda kalarak namazın bir ...

Mesbük ne demek?

Sözlükte “başkalarını geride bırakmak, geçmek” anlamındaki sebk masdarından ism-i mef'ûl olan mesbûk kelimesi “geçilen, geride kalan kimse” demektir.

Müdrike ne demek?

MÜDRİKE Nedir Anlami MÜDRİKE: İdrak kuvveti. Akıl.

Imama uyup namaz kılan kişilere ne denir?

Dinî terim olarak, imama en geç birinci rekâtın rükûunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir. Lâhik, namaza imamla başlayıp, namaz esnasında abdestinin bozulması gibi bir durum sebebiyle namaza ara vermek zorunda kalan ve bu sebeple namazın bir kısmını imam ile birlikte kılamayan kimse demektir.

Mesbuk imamla beraber selam verir mi?

Mesbuk olan kişi imamla birlikte unutarak selam verirse kendisine sehiv secdesi gerekmez. Ancak imamın selamından sonra selam verirse bundan dolayı sehiv secdesi gerekir. Ancak unutarak değil de bilerek imamla selam verirse bu durumda namazı bozulmuş olur.

Na mesbuk ne demek?

NA-MESBUK: f. Benzeri hiç olmamış, geçmemiş.

1 cemaatle kılınan akşam namazının ikinci Rekatının secdesinde imama uyan bir Muktedî selamdan sonra namazını nasıl tamamlar?

Tahiyyat'ı, salavatları ve duaları okuyup selâm vererek namazını tamamlar. Akşam namazının son rekâtını imamla birlikte kılan kimse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkar. Sübhaneke, eûzü besmele, Fatiha ve bir miktar daha Kur'an-ı Kerim okur. Rükû ve secdelerden sonra oturur ve yalnız Tahiyyat'ı okur.

Mesbuk sehiv secdesi yapar mı?

Mesbûk, namazın kaçırdığı kısmını kazâ ederken kural olarak tek başına namaz kılan kimse konumunda olduğundan bu sırada sehiv secdesi gerektiren bir hatası olursa onun için de sehiv secdesi yapar. ... İftitah tekbirinin ardından ayrıca rükû tekbirini almadan rükûa giderse namazı yine sahihtir, ancak sünneti terketmiş olur.

Istihlaf ne demek?

Sözlükte istihlâf "yerine birini geçirmek, halef bırakmak" demektir.

Ameli kesir ne demek?

Çok iş ,çok fazla hareket etmek anlamlarına gelir.Bu teri namaz içerisinde çok fazla hareket edenler için kullanılır ve namazı bozan davranışlardan biridir. Namaz kılan bir insanı dışarıdan gözlemleyen bir kişide, bu kimsenin namazda olmadığı izlenimini verecek her hangi bir davranışta bulunması amel-i kesirdir.

Cemaatle kılınan namazda tahiyyat okunur mu?

Eğer kişi Hanefi mezhebinde ise, cemaatle kılınan namazlarda Sübhaneke, Ettehiyyatü, Salli-Barik, Rabbena âtinâ ve Rabbenağfirlî duaları ve tekbir ve tesbihler hariç bir şey okumaz. Eğer Şafi mezhebine mensub ise, imam okurken, o da her sûre ve duayı kısık bir sesle okur.

Cemaatle namaz kılarken rüku ve secdede ne söylenir?

Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.

Cemaatle namaz kılarken nelere dikkat edilmeli?

Cemaatle Namaz Kılarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Farz namaz kılanın nafile namaz kılana veya başka bir farz kılana uyması caiz değildir. ...
  • İmamın cemaatten en az bir arşın yüksekte veya alçak bir yerde durup namaz kıldırması mekruhtur. ...
  • İmam ile muktedinin (imama uyanın) yerleri hükmen bir olmalıdır.

Yolcularda cemaatle namaz kılabilir mi?

A) Cemaat içinden bir kişi imam olur. B) Yolcular da cemaatle namaz kılabilir.

Iki kişi cemaatle namaz kılabilir mi?

Peygamber, cemaatin iki kişiden meydana gelebileceğini ifade etmiştir (Buhârî, “Eẕân”, 35; Nesâî, “İmâmet”, 43-45). Buna göre imamdan başka bir kişinin katılmasıyla cemaat oluşur. ... Hanbelîler'e göre ise farz namazlarda değilse bile nâfile namazlarda mümeyyiz küçüğün cemaati oluşturması câizdir.

Kadınlar cemaatle namaz kılabilir mi?

Hanefî imamlarından Züfer'e göre ise imam niyet etmese dahi kadınlar erkek cemaatiyle birlikte namaz kılabilirler. Bu şartların hepsi birlikte bulunduğu takdirde ister mahrem ister nâmahrem olsun erkeklerle aynı safta namaz kılan kadının iki yanında bulunan birer erkekle arkasında bulunan erkeğin namazı bozulur.